Горивата ще продължат да поскъпват драстично, пропан-бутанът ще стане луксозна стока

OFFNews 08 октомври 2021 в 08:50 7365 1

Снимка БНТ

Горивата ще продължават да поскъпват и то драстично. Единствено свободният пазар определя цените. Данъци и акцизи сега са на същите нива като през миналата година.

Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация по БНТ. "Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана, горивото, което се използва от най-бедната част от населението, защото, ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда "зелената сделка" е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента, около 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво", допълни Светослав Бенчев. Всъщност всички конвеционални горива ще станат луксозно гориво. Това ще доведе и до поскъпване на всички стоки, уточни той. 

По думите му за една година има поскъпване в рамките на 27-28% за бензина и дизела.

"Цената на суровия петрол за същото време се увеличи със 100% - през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел", уточни Светослав Бенчев. Според него това поскъпване на бензина и дизела е нормално и очаква то да продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат на международните пазари. Държавата няма какво да направи, допълни той. 

"Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар", категоричан бе представителят на Българската петролна и газова асоциация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови