Голямото приземяване: Ryanair анулира 80% от полетите и не изключва да станат 100

Над 6000 редовни полета няма да излетят днес

OFFNews 16 март 2020 в 16:11 18253 0

Снимка Pixabay

Нискобюджетната авиокомпания Ryanair анулира 80% от полетите си до месец май 2020 и обяви, че не изключва отменяне на всички полети заради кризата около коронавируса, съобщава в. "Гардиан".

Най-големият европейски авиопревозвач е поредният в сектора, обявил драстично намаляване на полетите в дните, когато държавите една след друга налагат по-строги мерки срещу епидемията, вкл. затваряне на граници.

Намаляването на продадените места от Ryanair с 80% цели да редуцира разходите на компанията и да не я дестабилизира финансово.

В последните седем дни няколко държави - Италия, Малта, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия, Испания, Дания, Полша, Португалия, Норвегия, Кипър и Мароко - наложиха забрана за кацане на тероториите им. В резултат още в идните дни голяма част от полетите на авиокомпанията в Европа няма да бъдат осъществени.

Главният изпълнителен директор на компанията Майкъл О'Лиъри коментира, че благодарение на традиционната ѝ финансова стабилност вярва, че превозвачът ще превъзмогне кризата и ще успее бързо да заработи в обичаен ритъм след нея.

Междувременно британските авиопревозвачи алармираха, че без спасителен план за милиарди много от тях няма да оцелеят след кризата.

Според специализирания авиосайт FlightAware само за днес анулираните полети в света са над 6000. Едни от най-засегнатите са полските авиолинии LOT - те отмениха 78% от полетите си за деня. С най-висок брой отменени полети е нискотарифната easyJet - 358.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови