Гечев: Докато аз съм министър, Евролаб няма да стъпи на Капитан Андреево

OFFNews 06 декември 2022 в 08:43 1955 1

Явор Гечев

Снимка БГНЕС Архив

Земеделският министър Явор Гечев.

Земеделският министър Явор Гечев категорично заяви, че частната компания "Евролаб" няма да се завърне отново на границата, за да осъществява фитосанитарен конрол, докато той е начело на Министерство на земеделието.

В сутрешния блок на Нова телевизия той коментира отстраняването на шефа на БАБХ Христо Вълчанов и обвиненията за извършени нарушения от институцията.

"Докато аз съм служебен министър няма как сегашният режим на границата да се промени. В момента работи само държавата в лицето на агенцията по храните - както по отношение на пробите, които се взимат на границата, така и по товаро-разтоварната дейност, така и по контрола, който се извършва в лаборатория. И това няма да се промени", подчерта той.

Министърът беше категоричен, че всичката информация, която се изнася в публичното пространство, по-скоро е за помещенията, които използва „Евролаб” на границата.

„Те нямат нищо общо с осъществяването на самия граничен контрол. Там се водят редица дела. Дори по изземането на съответните помещения – БАБХ не е субект. Тоест ние нямаме права да ги изземем. Това е в правомощията на областния управител”, подчерта Гечев.

По думите му той самият е издал заповед за проверка в БАБХ за всички данни, които са изнесени до момента.

„След като има обществен интерес, аз съм длъжен да реагирам. Ако официалният контрол на МЗ каже, че има какъвто и да е проблем от какъвто и да е служител – лично ще вкарам всяко едно от нещата в прокуратурата. проверяваме всичко. Но тази политическа дъвка като че ли стана малко повече. Не мога да разбера къде е проблемът”, добави Гечев.

Той коментира и изнесените данни за дело, което е загубено от БАБХ заради липса на платена такса.

„Аз не изпращам представители в съда. Изпраща ги самата агенция, която има специално представителство. Това дело не е загубено. Това, което знам, с тази квитанция, която преди ден уж не беше платена, се жали допълнително в съда. Но казах – независимо какво професионално представителство ще осъществява държавата – лабораторията няма да влезе на границата – поне докато аз съм министър”, повтори Гечев.

Гечев коментира и уволнението на шефа на БАБХ.

„Имам еднакъв аршин към всичките си служители. Преди три седмици му бяха поставени редица задачи, които не бяха свършени. Дори и половината от тях”, подчерта министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови