Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Газът се увеличава с до 5%, парното няма да поскъпне

OFFNews 20 декември 2011 в 12:18 1569 0

parno
parno

За първите три месеца на новата година увеличението на газа ще е под 5%, обяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. По думите му най-вероятно ДКЕВР ще вземе решение да не вдига цената на топлоенергията.

Направена е оценка и доклад за ефекта от увеличението на цената на газа за топлофикационните дружества. Тя показва, че топлофикациите ще се справят, въпреки че ще имат допълнителни разходи. Според Семерджиев топлофикационните дружества ще могат да понесат това натоварване и уточни, че то ще бъде изцяло за сметка на техните печалби. "Всъщност печалбите ще се намалят,  но всичко зависи и от това каква ще е зимата - ако е по-студена, загубите на топлофикациите ще са по-големи.  Базата на данните от миналата година обаче показва, че топлофикациите могат да понесат тази тежест, допълни Семерджиев.

По думите му пазарите на нефт са се успокоили, а увеличението на горивата за средиземноморския пазар е средно 3,5% за различни горива за последното тримесечие. „При такава обстановка може да сме спокойни за следващото тримесечие, коментира Семерджиев.

Той отбеляза още, че се повишава стойността на долара спрямо еврото, което влияе към повишение на цените, но този фактор се очаква да бъде уравновесен от другия действащ фактор повишаването на цените на петрола и очакванията за второто и третото тримесечие са за спокойствие на пазара.

Семерджиев похвали политиката на „Булгаргаз" да нагнети газ през лятото и да го използва през зимата. По думите му това е много положително.

„Трябва максимално да се използват възможностите за ползване на газ от хранилището в Чирен и вследствие на това да няма промени в цените на топлоенергията през целия отоплителен сезон", подчерта Семерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews