Гълъб Донев потвърди, че служебният кабинет ще поиска удължаване на стария бюджет

Мая Младенова 31 октомври 2022 в 16:00 2081 0

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС

Гълъб Донев, служебен министър-председател

Служебното правителство няма да предложи проект за нов бюджет за 2023 година, а ще започне процедура за "удължаване" действието на стария, потвърди премиерът Гълъб Донев на брифинг след днешното заседание на кабинета. То бе свикано заради две извънредни теми - процедурата за бюджета и изтичането на програмата за хотелско настаняване на бежанците от Украйна.

"Имаме основателни опасения, че в силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване", заяви Гълъб Донев.

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство: "Как Гълъб Донев прави бюджет - перо по перо", каза още той. И припомни, че финансовото министерство е разработило няколко варианта на нов бюджет, но в крайна сметка правителството се е спряло на т.нар. удължителен закон, с който за всеки месец от 2023 ще бъде предвидена 1/12 от бюджета за 2022-ра.

По думите на Донев този вариант е избран, защото не е редно служебното правителство да прокарва свои политики чрез бюджета.

"Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои политики в интерес на българските граждани. Любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди три месеца", каза Донев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!