Гълъб Донев: 5% увеличение на пенсиите не е достатъчно

За преизчисляването на пенсиите са необходими 1,5-2 млрд. лв., които ги няма в държавното обществено осигуряване

OFFNews 29 юни 2021 в 10:18 3210 0

Увеличението с 5% на пенсиите от 1 юни е недостатъчно и това няма да се промени, ако не се гарантира тяхната адекватност, т.е. размерът им да замества определен процент от дохода, който човек е имал преди да се пенсионира.

Това е мнението на служебния социален министър Гълъб Донев, изразено пред БНТ. 

Донев бе категоричен, че когато има политическо вмешателство, се получават изкривявания при определянето на пенсиите.

"В последните години бяхме свидетели на това, че с политически решения се наруши балансът в системата. Много граждани с голям трудов стаж се изравниха с тези с по-нисък стаж. Но трябва да се гледа индивидуално. Трябва да се гледа осигурителният стаж и осигурителният доход, които влияят върху размера на пенсията. Затова работещите трябва да държат да бъдат осигуравяни върху реалния размер на работната заплата, за не се получават и такива изкривявания", бе категоричен министърът.

Донев смята, че в монета се наблюдава едно затихнало пред годините явление - от инспекцията по труда сигнализират за увеличаване на случаите на работа без трудови договори и на заплати, които се различават от действителните. 

Предложението на партиите да има преизчисляване на пенсиите с новия осигурителен доход от 2018 г. ще доведе до допълнителен финансов ресурс от около 1,5-2 млрд. лв. в зависимост от това кои групи ще бъдат обхванати. Но тези пари в държавното обществено осигуряване ги няма. Те трябва да дойдат от преразпределение на други разходи или от актуализация на бюджета. Всичко това може да се случи при работещ парламент и редовно правителство и зад тези промени застане политическа партия или коалиция, която ще управлява, бе категоричен Гълъб Донев. Според него преизчисляване на пенсиите може да се случи при актуализация на бюджета.

Един от парадоксите, наблюдавани по време на пандемията, е, че противоепидемичните мерки са довели до изсветляване на икономиката - постъпленията в общественото осигуряване са нараснали, покачил се е и размерът на платените данъци, обясни Донев.  

Според него изплащането на 50 лв. върху пенсията трябва да продължи, но да се промени формулата, по която за се изчисляват, за да не се ощетят определени групи хора. За да се случи това, отново трябва работещ парламент и правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови