Фондът на фондовете кредитира бизнеса в селските райони

OFFNews Последна промяна на 04 септември 2020 в 13:55 2203 0

Фондът на фондовете ще финансира с нисколихвени кредити земеделските производители и други бизнеси в селските райони. 

Това ще е възможно, след като се проведе процедура за избор на банки посредници, които ще отпускат заемите.

Програмата за развитие на селските райони осигурява 20 млн. евро за новия финансов инструмент. Очаква се към публичния ресурс бъдещите банки посредници да добавят и частен, с което общата сума за заеми да надхвърли 31 млн. евро.

От тези 20 млн. евро - 17 млн. евро са осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а 3 млн. евро от национално съфинансиране.

Фермерите ще могат да изтеглят до 1 млн. евро.

Право на заем при облекчени условия ще могат да получат и неземеделските дейности, включително производство и продажба на продукти, занаяти, всякакъв вид услуги –счетоводни, комунално-битови, ремонтни, ветеринарни, информационни, грижа да стари хора и други. Максималният размер за тях ще бъде 600 000 евро. Парите ще могат да се използват, както с инвестиционна цел, така и за оборотни средства.

Фондът на фондовете ще съфинансира два вида нисколихвени кредити: допълващи вече получена безвъзмездна помощ по проекти - участие на ФнФ до 50% от размера на кредита и самостоятелни заеми - участие на ФнФ до 70% от размера на кредита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови