Фонд на Столична община ще гарантира кредити на малкия и средния бизнес

OFFNews 24 март 2020 в 06:37 3399 0

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия в София да издава гаранции пред банки по кредити на такива фирми, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства. 

Това предлагат съветниците от ГЕРБ и СДС в Столичния общински съвет. Предвиден е общ лимит на гаранционната схема, в рамките на която Фондът ще издава гаранции от 1 млн. лв., съобщи във фейсбук председателят на комисията по финанси Георги Георгиев. 

Покритието на гаранциите от Фонда ще обезпечава до 80% от главницата на кредити с максимален размер от 10 000 лв. или тяхната валутна равностойност.

Изискванията към фирмите ще са: да отговарят на Закона за МСП, седалището или дейността да са на територията на Столична община и да развиват дейност в сектори, засегнати от въведените извънредни мерки.

Предназначението на гаранционния инструмент е да споделя кредитния риск по банкови кредити, усвоявани за покриване на възнаграждения на служители; осигурителни вноски; публични задължения; текущи разходи, свързани с дейността на фирмите (разплащания с доставчици, наеми и др.).

Гаранциите ще са валидни до 24 месеца от датата на тяхното издаване. Малките и средни предприятия няма да дължат такси и комисионни по издадените гаранции.

Надяваме се на подкрепа от колеги от всички политически групи, пише Георгиев. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София