Fibank е първата българска банка с банкомати за незрящи

OFFNews 13 декември 2022 в 13:45 657 0

банкомат
Fibank е първата българска банка с банкомати за незрящи.

Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно внедри в част от своите банкомати гласови менюта, които да помагат на незрящите лица при изтеглянето на пари от тях.

Услугата е достъпна на 60 устройства на банката, разположени на ключови локации в големите градове. Иновацията е в синхрон с най-добрите световни банкови практики за улесняване използването на ежедневни банкови операции от незрящите.

Банкоматите предоставят звукови инструкции, така че хората, които не могат да прочетат екрана, да използват самостоятелно машината единствено чрез цифровата клавиатура под екрана. Информацията се предоставя посредством слушалки (собственост на клиента), които следва да се включат към букса на лицевата страна на устройството. Всяка от стъпките за извършване на операциите е пояснена, което позволява по-пълноценното използване на банкоматите от незрящите лица. Дългосрочната цел на Fibank е всеки нов банкомат да бъде пригоден за ползване от хората с нарушено зрение.

Подобна тенденция се наблюдава в силно развити страни, като банкомати за незрящи са инсталирали големи международни банки – Wells Fargo, Citibank, Bank of America, Royal Bank of Canada и други.

Списък с всички такива банкомати на Fibank можете да откриете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови