Европейската комисия вписа "Странджанския манов мед" в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП), в който се включват продукти с уникални качества.
Официалната церемония ще се състои утре в Европейската комисия в Брюксел, на която комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще връчат сертификата на представител на българските производители на ЗНП "Странджански манов мед".
Защитени наименования за произход е регистър на Европейската комисия, в който се вписват продукти, произведени изключително в една географска област, като техните качества са предопределени от природните и човешките фактори в нея. С други думи, за да получи такъв статут, целият продукт трябва да е традиционно или изцяло произведен (подготвен, обработен и завършен) в специфичния регион и, по този начин, да е носител на уникални качества.
Регистрацията му се очаква да бъде двигател за съживяването на регион Странджа и да предостави нови перспективи за пчеларите в района. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.
Инициативата е на групата производители, които стоят зад продукта. Заявлението е подадено в Министерството на земеделието, храните и горите през април 2016 г., като след това е преминало без възражения както през националната процедура, така и на европейско ниво.
Продуктът със ЗНП "Странджански манов мед" се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията.
Отделянето на т.нар. "медена роса" от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта . Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. "Странджански манов мед" е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност.
Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат. Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Октим
Пеевски и Кирил Петков си крещяха 5 минути на първия ред в парламента (видео, снимки)
user4eto
Пеевски и Кирил Петков си крещяха 5 минути на първия ред в парламента (видео, снимки)
Танас
В София има 33 555 платени паркоместа, ЦГМ са продали 36 001 винетни стикера за живущи в тях
jdravun
Калин Стоянов призна, че Пеевски е охраняван от НСО