Ето кой взе парите от Автомагистрали ЕАД и Монтажи ЕАД

OFFNews 08 юли 2021 в 15:09 42244 0

Министърът на финансите Асен Василев представи изключително любопитна справка за това къде са отишли парите за строеж на магистрали, укрепване на свлачища и ремонт на язовири, които държавата възложи с т. нар ин хаус процедури на дружествата "Автомагистрали" ЕАД и "Монтажи" ЕАД.

Въпросните компании са раздали милиарди левове на българските данъкоплатци, сключвайки договори с частни фирми без провеждане на каквито и да е конкурсни процедури.

От представената от министъра на финансите диаграма се вижда, че абсолютният шампион по получени средства от Агенция "Пътна инфраструктура" чрез "Автомагистрали" ЕАД е компанията "Автомагистрали Хемус" АД, което в медийни публикации е свързвано с небезизвестната "Джи Пи Груп".  

"Автомагистрали Хемус" АД са получили 960 милиона лева по 30 договора, сключени с държавното дружество.

Внушителна е и сумата за "ГБС-Инфраструктурно строителство" - 513 милиона лева. Средствата са по 19 договора с държавното "Автомагистрали" ЕАД.

За "Хидрострой" АД българските данъкоплатци са осигурили 475 милиона по два договора.

Бившата "Агромах", която сега се нарича "Грома Холд" ЕООД е подписала 6 договора с "Автомагистрали" ЕАД за 395 милиона лева.

Фирма "АБ" АД е получила три контракта за 335 милиона лева.

"Европейски пътища" АД се е уредило с 324 милиона по 7 отделни договора с държавната фирма.

"Нивел Строй" ЕООД е 279 милиона по 4 контракта, "ОРС-Инфраструктура" ООД е с 258 милиона лева, "Автомагистрали София" ЕООД е получило 217 милиона лева, "Битумина ГМБХ-България" ЕООД е взела договори за 201 милиона лева, "ПСТ Груп" ЕАД - 199 милиона лева, "Пътинженерингстрой-Т" - 151 милиона лева, а "Джамбо 33" ЕООД - 147 милиона лева.

При парите за язовирите, осигурени за държавната "Монтажи" ЕАД концентрацията също е внушителна.

Там "Ковел-Про" ЕООД сключила договори за 367 милиона лева. Броят на контрактите с тази фирма е 134.

"Планекс-ГЕС" ДЗЗД има само един договор, но стойността му е 227 милиона лева.

"АБАК ДС" пък се е сдобила с контракти за 125 милиона лева.

В справката на финансовото министерство присъства и още една държавна компания, получила милиони от държавата по ин хаус процедура. Става дума за дружеството ТСВ ЕАД, на което Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" възложи удълбочаването на Варненското езеро, в което се намира пристанището на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. 

От таблицата на министър Асен Василев става ясно, че ТСВ, която ремонтира жп линии и няма нищо общо с прокопаването на езера, е сключила договор за цели 393 милиона лева с компания, наречена "ЕС Билд" ДЗЗД. В момента Варненското езеро се удълбочава от три руски кораба на базираната в Калиниград фирма "Гидрострой".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови