ЕЦБ въведе тайни кредитни линии за България заради гръцките банки

OFFNews 16 юли 2015 в 21:50 15908 7

Снимка twitter.com/ecb/media

Британският всекидневник Financial Times днес съобщи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е въвела тайни кредитни линии за България и Румъния като част от усилията да убеди чуждестранните регулаторни органи да не спират подкрепата си към местните подразделения на гръцките банки.

Гръцките банки Piraeus, National Bank of Greece, Eurobank и Alpha Bank имат значителни активи в страните от Централна и Източна Европа. Ако местните регулатори поемат контрола върху тези активи, банките майки ще понесат непосредствен капиталов удар, който може да бъде фатален за гръцката финансова система, твърди финансовото издание.

Източник на Financial Times отбелязва, че "опасенията са, че ако някой започне пръв и "дръпне шалтера", всички ще го последват".

ЕЦБ е въвела специални "суапови" споразумения (двустранни кредитни линии) с Румъния и България, за да увери Букурещ и София, че гръцките банки в двете страни ще получат финансова подкрепа при настоящата криза, твърди още източникът на Financial Times.

Подобни суапови линии, които дават възможност на чуждестранни централни банки да получават заеми от ЕЦБ и да раздават средствата като кредити на местния пазар, бяха използвани в периода на финансовата криза в еврозоната, но обикновено бяха оповестявани.

Българската народна банка, ЕЦБ и централната банка на Румъния са отказали коментар по темата пред Financial Times.

ЕЦБ следи ситуацията чрез всекидневни конферентни телефонни разговори с всички страни, в които гръцките банки работят. България и Румъния са определяни като най-важните държави, тъй като в България гръцките банки държат над 20 на сто от банковия сектор, а в Румъния - около 12 на сто, пише още британският всекидневник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!