ЕЦБ готова да помага на банките ни заради гръцката криза

OFFNews 03 юли 2015 в 19:26 3355 2

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да подпомага българските банки и други държави в региона, за да се избегнат негативни последствия от кризата в Гърция, съобщи "Блумбърг", позовавайки се на свои източници. 

ЕЦБ е готова да предложи евро на банките срещу обезпечение.

Страните от Източна Европа са изложени на риск заради връзките си с Гърция, а гръцките банки са около една трета от българския банков пазар, пише "Блумбърг".

Европейският съюз иска по този начин да предотврати разпространяване на гръцката криза в региона. Българският лев е с курс, прикрепен към този на еврото, но румънската лея поевтиня с 0.7% към единната валута тази седмица. Преговорите между румънското правителство и ЕС за отдаване на предпазен заем се провалиха миналия месец, затова заплахата от разрастване на гръцката криза през септември, когато ще изтече настоящия пакет.

Гръцката криза се отрази и върху полската злота, която поевтиня с 0.5%, а както и върху унгарския форинт, който поевтиня с 0.6%.

Четирите най-големи гръцки банки имат дъщерни фирми в България и Румъния - Рiraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Alpha Bank. Те държат 28% от пазара в България и 12% от румънския пазар, напомня агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!