ЕП забранява продажбата на нови коли с бензин и дизел от 2035 година

OFFNews 14 февруари 2023 в 15:09 2128 0

Брюксел

Снимка Getty Images

Брюксел забранява продажбата на нови коли с бензин и дизел

Европейският парламент одобри законодателство, с което на практика се забранява продажбата на нови коли с бензин и дизел от 2035 г. Целта е да се ускори преминаването към електромобили, както и борбата с климатичните промени, предаде Ройтерс. 

Ключовото законодателство изисква до автомобилостроителните компании да постигнат 100-процентово намаляване на въглеродните емисии от продаваните нови коли, което ще направи невъзможно да се продават нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в рамките на 27-членния блок. 

Документът поставя и цел са свиване с 55 процента на въглеродните емисии от колите, продадени след 2030 г., спрямо нивата от 2021 година. Тази цел е по-висока от действащата в момента, която е на ниво 37,5 на сто, уточнява БТА. 

Оперативните разходи за електрически автомобил вече са по-ниски от оперативните разходи за кола с двигател с вътрешно горене, посочи докладчикът Ян Хойтема. По думите му решаващо значение има това на потребителите да бъдат предложени повече достъпни електромобили. 

Европейските страни договориха мерките с ЕП през октомври миналата година, но те все пак трябваше да получат официално одобрение, за да влязат в сила. Окончателното им потвърждаване се очаква през март. 

Емисиите на новите миниванове ще трябва да бъдат намалени със 100 процента до 2035 г., а до 2030 г. - с 50 процента спрямо нивата от 2021 година.

Много европейски автомобилни компании вече обявиха инвестиции в електрификация на моделите си. 

Водещият европейски автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) миналата година обяви, че от 2033 г. марката ще произвежда в Европа само електрически модели.

Новото законодателство на ЕС обаче срещна съпротива от някои представители на бранша и отделни държави, когато бе представено през юли 2021 година. В резултат окончателният вариант включва възможности за известна гъвкавост, например малките автомобилостроители, произвеждащи под 10 000 коли годишно, да могат да договарят по-ниски цели до 2036 година. 

Законодателството е част от по-широк пакет на ЕС за по-строги мерки в областта на борбата с климатичните промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови