Енергийно бедните в страната са над 2 млн. души

Йорданка Веселинова 28 октомври 2022 в 13:02 1791 0

Архив

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Лазар Лазаров

Дефиницията за енергийна бедност ще бъде приета до края на годината. В категорията енергийно бедни ще влязат над 2 млн. българи. Това заяви служебният заместник министър-председател по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на изслушването си в Народното събрание.

По време на първия парламентарен контрол в 48-ото НС той изтъкна, че промените са заложени в ЗИД на Закона за енергетиката. След като бъде приета дефиницията за енергийна бедност, следва да започне и реализирането на механизмите за подкрепа за енергийно бедните в страната. Според Лазаров в България такива са над 2 млн. души - сред които както хора с ниски доходи, така и тези със средни. В ЕС средно 26% от работещите изпитват затруднения да изплащат задълженията си за отопление.

Промяната в Закона за енергетиката, касаеща въвеждането на тази дефиниция, е заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост. Тя трябва да стане факт до края на годината, за да получим и втория транш на обща стойност 724 млн. евро.

22 закона за над 724 млн. евро: Какво трябва да свърши НС, за да получим парите по Плана

За приемането на дефиницията за енергийна бедност се говори от години. Изработването на определение е приоритет на Европейския съюз. Към момента няма общоприета дефиниция в Съюза, а държавите членки имат различни подходи при приемането на такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови