Енергийният министър: Москва е взела решение да не дава газ на България

OFFNews 09 септември 2022 в 13:07 10085 14

Росен Христов

Снимка БГНЕС Архив

Росен Христов, министър на енергетиката.

Кремъл е взел решение "Газпром" да не работи с България. Това твърди служебният енергиен министър Росен Христов в интервю пред германската журналистка Ребека Щегман, предоставено на „Капитал“.

„Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва“, обяснява Христов.

Той уточнява, че „не трябва да компенсираме или да правим политически ход, с който да угодим на "Газпром" и да го направим по-щастлив и сговорчив“.

Според министъра предишното редовно правителство на Кирил Петков е реагирало „много емоционално“ в отношенията с Русия. Христов казва, че Газпром е „вторият най-евтин доставчик на природен газ от тези, с които сме в комуникация или преговаряме“.

Той посочва и че най-евтиният газ идва от Азербайджан, но допълва, че руският газ е „вариант, който трябва да проучим“.

„Имам предвид, че имаме договор, който изтича в края на годината, имаме количества, които трябва да вземем - ако не вземем, има клауза, която е вземи или плати. Така че потенциално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, трябва да мислим по практичен начин“, казва министърът.

Според него кабинетът не е направил завой към Москва и че става дума само за вече договорен газ.

"Всичко, което ни трябва, е да вземем договорения газ. Не обсъждаме нови договори. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличаване на обемите“, заявява Христов.

По думите му, кабинетът планира да разнообрази доставките с газ от Турция и Гърция, както и да осигури слотове, на които да се доставя втечнен газ от големи компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell.

„Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим далеч от Русия“, смята министърът.

За отказа на служебното правителство от 6-те танкера с американски втечнен газ, договорен от кабинета „Петков“, Христов твърди, че „цялата сделка беше замислена по много грешен начин“ - първо е трябвало да бъдат запазени слотове, а след това да се поиска оферта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

14

Стамболов

10.09 2022 в 14:42

Някакъв сульо с ник "Бармалей" се опитва да убеждава публиката колко много Раzzия помагала на България!? Кога се е случвало това? Може би при руско-турската война? Тя изобщо не е имал за цел освобождаване на България, а завладяване на територии и излаз на проливите, което се доказва от силната антибългарска позиция на Pazzия срещу Съединението - материали на историци по темата бол. Окупацията на България от СССР 1944г и последвалите, убийства, репресии, изнасилвания и грабеж, които водят страната до фалит и национална катастрофа ли бе сульо е другата добрина? Най-скъпият газ в Европа години наред получаваше България - добрина по "братски" а ?

1780

13

ОСТАВКА
СЪД
ЗАТВОР
НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ

12078

11

edin slep

09.09 2022 в 17:02

Зор та зор от Русия да купуваме, инак ще се мре. Идете си в Мордор като е хубаво там.

645

10

wakeup

09.09 2022 в 14:53

Безгранично унижение и тотален резил. Льотчика е в основата на всичко.Вече спря да се прави на натовец и се пльосна в крачищата на Митрофанова -справка - снимки от честване на Съединението.

2744

9

AAA

09.09 2022 в 14:52

Абе по-проста руска марионетка не бях виждал . Експертите ежедневно обясняват , че нямаме нужда от руска газ , която е най- скъпа и несигурна в момента . Явно идеята е да се покаже на света как държава от Европейския съюз реве и се разкайва пред фашистка русия . Това правителсто на марионетки ще ни закопае !!!!

6386

8

Zlatko

09.09 2022 в 14:34

Да не угодим политичиски. Глупости, точно това искат!
Тоя селтак, а и оня, който се е вZел на сериозно, че лично се среща с газови и петролни компании, да кажат, какво иска гЪзпром от нас, за да ни даде газ. По руските новини коментара беше, че новото българско правителство се свързало с гЪзпром, да моли за газ.
До като не свърши войната и гЪзпром не започнат сами да се молят на Европа, да им взимаме газа, никакъв газ от тях!

12073

7

IvanofRumen

09.09 2022 в 14:12

Добро утро, рашистка калинка направили го министър. Този не само трябва час пи скоро да се разкара, но и заедно с онова пернато и (п)Резидента да бъдат съдени за национално предателство.

22548

6

dolivo

09.09 2022 в 13:56

айде пак, олигофрена с екранно име ордер4 опорки намеси
- банки на жендъри
- хохловци