Ел Би Булгарикум сваля цените на сирене и кашкавал

Дружеството планира да изгради собствена кравеферма

OFFNews 15 март 2023 в 09:31 3799 0

Владимир Русев

Снимка БНТ

Изпълнителният директор Владимир Русев

"Ел Би Булгарикум" въвежда по-ниски цени от днес. Килограм сирене струва 12.90 лв/кг, а кашкавалът 15.90 лв/кг, каза изпълнителният директор на дружеството Владимир Русев по БНТ. 

По думите му намалението на цените на Държавната млекопреработвателна компания в края на февруари не е било икономически обосновано към онзи момент. 

Предишното ръководство на компанията намали цените на сиренето и кашкавала с 30%, а на млякото - с между 5% и 10%. Бившият директор Николай Маринов обаче беше отстранен заради съмнения в нарушения. Последваха взаимни обвинения между Маринов и Държавната консолидационна компания, която е принципал на "Ел Би Булгарикум". 

Според новия директор, назначен преди по-малко от месец, намаленията от февруари не са били икономически обосновани, защото е купено голямо количество суровина на по-висока цена от пазарната. 

Новото ръководство успяло да намали цените, след като договорило по-добри условия с доставчиците. 

Министърът на икономиката Никола Стоянов, който е на посещение в Израел, съобщи, че "Ел Би Булкарикум" планира да изгради собствена кравеферма, което може да се случи и с фирми от Израел, проявяващи интерес за общи проекти с български предприятия в млечната индустрия. 

"Израелски ферми са постигнали едни от най-високите нива в млекодобива в техните ферми - средно по 12 000 литра на година от крава", се посочва в съобщение на Министерството на икономиката и индустрията по повод визитата на Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови