Ел Би Булгарикум плащала по два пъти за една и съща услуга

Проведени са обществени поръчки за скъпи автомобили и незаконно са били освободени управителният съвет и синдикалните отговорници

Ружа Райчева 19 януари 2024 в 16:17 3920 2

Богдан Богданов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Богдан Богданов

"Ел Би Булгарикум" системно е плащала по два пъти за една и съща услуга, сключвайки по два договора с различни фирми, стана ясно от думите на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на парламентарен контрол.

Темата за проблемите на дружеството бе поставена от лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска да разбере дали Богданов ще потърси отговорност от ръководството на дружеството и в какво точно ще се изразява то.

През декември бившето ръководство на "Ел Би Булгарикум" изнесе стряскащи данни за дейността на дружеството. Има твърдения за редица нарушения, свързани със законите за храните и публичните предприятия. Информацията е за неприлагане на обективните критерии и конкурентния избор на доставчици на мляко.

Същевременно са проведени обществени поръчки за скъпи автомобили и незаконно са били освободени управителният съвет и синдикалните отговорници.

Богдан Богданов обясни, че с решение на Държавната консолидационна компания (ДДК) на 27 септември 2023 г. е намален броят на членовете на съвета на директорите на Ел Би Булгарикум от 5 на 3 и е сменен целият борд. Министерството на икономиката е започнало проверка на дейността на дружеството веднага след това. 

Министърът заяви, че от началото на 2023 г до септември се наблюдава тенденция на постепенно намаляване на изкупувано количество мляко. 

През януари е закупено над 656 000 литра сурово мляко. Постепенно обаче количествата намаляват до 500 000 литра през лятото и накрая на годината стигат 437 000 литра прясно мляко. 

"Подписани са много неизгодни договори от търговския екип на "ЕЛ Би Булгарикум", така че дружеството е губило близо 100 000 месечно от продажбата си в големите вериги. От фирмените магазини загубите за февруари-ноември са близо 400 000 лв.", съобщи Богдан Богданов. 

Заради лошото управление на дружеството се стига до едва 60% натоварване на производствените центрове и опразнени складове. Според Богданов така умишлено е бил стеснен кръгът на търговците, работещи с дружеството. 

"Започваме вместо прясно мляко в близост до фабриката да изкупуваме мляко на 500 км разстояние. Това допълнително натоварва цената на изкупуваната суровина. Към момента успяхме да стигнем до 100% производствен капацитет", уточни той. 

Следващата седмица държавното дружество "Ел Би Булгарикум" ще вдигне цените на сиренето и кашкавала с над 50% от следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

20.01 2024 в 09:42

закривай, частниците на пазара са по жизнени.

държавно управление няма как да е оптимално без драконов надзор, който струва скъпо да се поддържа.

страха от конкурента е най-евтиния и жизнен надзор.

1000

1

Ендевър

19.01 2024 в 18:15

Цените вече цяла седмица са високите!
Интересно е колко ще им паднат оборотите при новите високи цени.
Като гледам как всяко следващо ръководство на компанията оплюва предишните, че са крадци и некадърници, не съм сигурен дали и това ръководство е оптимизирало правилно печалбата (това се учи по икономика в първи курс).
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика