Експерт: Бензинът дори може да поевтинее

OFFNews 26 април 2022 в 09:35 2410 0

Ново шоково поскъпване на горивата не се очаква. Това каза в ефира на NOVANEWS Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни. През последните месеци има поскъпване с около 20%. Но това се дължи на поскъпването на суровия петрол, нормално е стойностите да тръгнат нагоре и България не прави изключение от целия останал свят. Цените на суровия петрол задържат стойностите си. Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори. Друг водещ фактор в ситуацията в Украйна. Ако има временно дори примирие там, цените ще тръгнат надолу”, уточни той.

Експертът обясни, че налагане на ембарго върху руския петрол веднага, ще оскъпи горивата. По думите му без руския газ и петрол на ЕС ще му бъде изключително трудно.

„ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага”, обясни той.

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е извън ЕС и сама определя акцизите си, уточни Бенчев.

„Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС. Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, каза още Светослав Бенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови