ЕК започва наказателна процедура срещу България заради ограниченията за земеделските земи

OFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 15:02 9095 12

Брюксел стартира наказателна процедура срещу България заради ограниченията, които страната ни налага за покупка на земеделски земи от чужденци.

Европейската комисия иска официално от България да представи становище относно своите законови разпоредби, които регламентират придобиването на земеделски земи.

Официални писма със същия текст са изпратени и до Унгария, Литва и Словения, се казва в прессъобщение на Европейската комисия. 

Държавите членки разполагат с два месеца, през които да отговорят на Европейската комисия.

Нормативни актове, които съдържат няколко разпоредби, могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на ЕС. Всякакви ограничения на тези, залегнали в Договора, основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност, посочват от ЕК.

Макар че държавите членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи  у нас беше променен в началото на тази година. Глоба в размер на 100 лева на декар притежавана земеделска земя ще плащат офшорните дружества от 1 май, които не отговарят на законовите изисквания към собствениците, гласят промените. През миналата година предишният парламент прие ограничения за притежаването на земеделска земя от чужденци, въпреки наложеното от президента вето. За физически лица и за членовете на управителните органи на търговски дружества, регистрирани в Европейския съюз (ЕС), се изисква пет години уседналост. Със закона се въведе забрана на фирми извън ЕС и на офшорни дружества да купуват земеделски земи. Това означава, че тези дружества трябва или да променят собствеността си, или да продадат нивите.

Според Комисията оспорваните национални разпоредби съдържат също така някои ограничения, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки. Те включват: изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност в дадената страна, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

Искането на Комисията е под формата на официално уведомително писмо — първият етап от процедурата за установяване на нарушение съгласно член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Засегнатите държави членки имат срок от два месеца за отговор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2015 в 21:13

А желанията на хората живеещи в тия страни няма ли значение? Нали сме данъкоплатци? А месното законодателство не е ли с приоритет. Еврокомисията да се шиба яко! Земята на България не е част от "капиталите", копелета скапани! Българската земя е територия на страна с много над 1300 години история, разберете го!

26.03 2015 в 20:56

стига сте се продавали дее!!
колко хора се въртят в гробовете си заради тези дупедавци!!!
ужас! толкова слаба управа - нямам думи!
те не могат да се оправят!!

26.03 2015 в 19:43

Един известен човек, често цитиран из така наречените "теории на конспирацията" казва "Който държи производството на храна, държи всичко и всички!" (или нещо подобно, цитирам по памет). Така че да му мислят. Разбирам да се продава земя на хора от ЕС, ама да ни се наложат глоби защото не искаме да си продаваме земята на китайци, руснаци и какви ли не още азиатски магнати е вече наистина крайно безумие. Нямам думи!!! ЕС наистина се олива понякога.

26.03 2015 в 19:42

ВОЛЕН СИДЕРОВ ОТДАВНА ГОВОРЕШЕ ПО ТОЗИ ПРОБЛЕМ, НО НИКОЙ НЕ ГО ВЗЕМАШЕ НА СЕРИОЗНО, КАКТО И СЕГА.
ВСИЧКИ ГО ПЛЮЕХА И УПРЕКВАХА, ЧЕ Е ЛУД.
Е СЕГА УБЕДИХТЕ ЛИ СЕ, ЧЕ ЧОВЕКА ГОВОРИ ИСТИНАТА И НЕ Е ЛУД?
АМА ВЕЧЕ И ДА СТЕ СИ ОТВОРИЛИ ОЧИТЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО.
ЯЖТЕ ВСИЧКИ БАХУРА И НЕ МЪРМОРЕТЕ, ЗАЩОТО НИЩО, КОЕТО ЗАВИСЕШЕ ОТ ВАС НЕ НАПРАВИХТЕ, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ТОВА. КАКВО НЕ НАПРАВИХТЕ ЛИ?
НЕ ИЗЛЯЗОХТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА НЕГО.

26.03 2015 в 18:16

Виждам много ама много прости хора те имат ли си представа какво е земеделска земя.Това е земята която ни храни тия тъпаци осъзнават ли че като я продадем на чужди фирми това което произведат тука ще ни го продаватскъпо или евтино и некачествено.......Дадеш ли си земята ти си никой нямаш земя нямаш дом нямаш родина. ПРОДАЙТЕ земята НИ и бягайте да не ;влезете в нея;

26.03 2015 в 16:58

off-- и това е част от проблема - парите за земите отиват в едни и същи кръгове и в перспектива след като ЕС ни накаже ще продължат както преди да взимат рушвети и да продават евтино хубави територии. Не си мисли, че и сега много от плодородните ни земи са на българи. Китайците изкупуват евтино много територия из житницата на България за да си хранят конете, територии до минерални извори се замърсяват изобщо като глупаци ни управляват с купен вот, чужденци ще си ги цакат и ще изкупуват държавата на безценица... а ония мишки ще си се чувстват добре, че са се направили на тарикати и са прибрали някой и друг милион за себе си.

26.03 2015 в 16:44

Помооощ...ужасс....ще ни изкупят земята за жълти стотинки......Да идват руснаците да ни спасяват. Като благодарност, ще им подарим цялото черноморие. На нас за какво ни е?

26.03 2015 в 15:53

#01 ако не си забелязъл повечето ни мутри са с български паспорти и нямат ограничения в купуването на земята. То и без друго повечето земеделска земя е на ТИМ.....не знам какво сте се възпалили

26.03 2015 в 15:43

Вместо да се възмущаваме, че чужденци ще ни изкупят земята, трябва да спестяваме и да купуваме селски имоти и земеделска земя, а не "мечтаните" 100 квадрата миризлив въздух в градските гета.

26.03 2015 в 15:32

Прави са си хората да искат да купуват! Земеделието си е сериозен бизнес, а при нас се продава евтинко...