ЕК обяви условията за банковата помощ

OFFNews 13 август 2014 в 15:57 8261 5

Европейската комисия публикува на страницата си условията за отпускането на банковата помощ, която страната ни поиска след кризата в КТБ. 

Те са описани в писмо на Европейската комисия, подписано от заместник-председателя на ЕК Хоакин Алмуня и изпратено на 26 юни 2014 г. до външния министър в кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин.

Еврокомисията разрешава на България да осигури до 3,3 млрд. лв. помощ на банки, които имат затруднения в ликвидността, а те трябва да върнат парите в срок от 5 месеца със съответната лихва. Два месеца след получаване на помощта България трябва да представи в комисията и план за преструктуриране или ликвидация на банките, които са се възползвали от помощта. Планът трябва да се изготви по европейските правила за връщане към жизнеспособност.

В писмото не се споменава нито едно име на банка, а само принципни положения.

В края на юни, дни след поставянето на КТБ под специален надзор, вложители изтеглиха от ПИБ близо 800 млн. лева за един ден в резултат на слухове, че банката е пред фалит и държавата поиска от ЕК да се активира схемата за банкова помощ.

От писмото става ясно още, че българската страна е поела ангажимент да осигурява подкрепа само на платежоспособни институции, които нямат капиталов недостиг, а само нужда от ликвидност.

В документа се посочва, че не съответства на правилата на ЕС да се внасят депозити на държавата в избрани банки, но в случая това е допустимо като "адекватна мярка за поправяне на сериозен дисбаланс в българската икономика".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови