ЕБВР с песимистична прогноза за икономиката на България

ОFFNews 19 януари 2015 в 15:27 3364 0

Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали значително своите прогнози за икономическото развитие на България през 2015 г.

Банката очаква анемичен растеж на БВП на нашата страна от едва 0,8% през 2015-а година. Прогнозата от септември миналата година показваше икономическа експанзия от 2,0 процентни пункта. Това би представлявало сериозно забавяне на растежа на БВП на България през настоящата година, , най-слабото в последните три години, след икономически растеж с 1,1% през 2013-а и с 1,5% през 2014-а година.

При такъв развой на събитията България ще е сред държавите с най-слаб растеж в района на Югоизточна Европа. По-зле ще се представят единствено Сърбия (0.5%) и излизащият от тежка финансова криза Кипър (0.7%). 

От съседите ни, Румъния ще расте с 2.8%, Турция – с 3%, а Македония – с 3.5%, като Гърция не е включена в доклада. 

В мотивите за намаляването на очакванията на институцията за България с почти три пъти се казва:

"В България беше отложено решаването на затрудненията в банковия сектор, което вероятно ще ограничи фискалното пространство и ръстът в кредитирането през 2015г.. Вътрешното търсене ще бъде допълнително ограничавано от  по-малките инвестиции, факт произтичащ и от спирането на проекта "Южен поток. Затова нашата прогноза спада от 2% на 0,8%".

Европейската банка за възстановяване и развитие очаква и понижение с 0,3% на общия БВП на всички 35-страни, в които банката има инвестиции, при прогноза през септември 2014-а година за икономически растеж с 1,7 процентни пункта. Това би представлявало първо свиване на икономическия растеж на годишна база след края на глобалната финансова криза през 2009-а година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews