Две назад: За магистрала Струма в Кресненското дефиле ще се прави нов проект и екооценка

Йоана Георгиева 20 юли 2022 в 14:39 5642 2

АМ

Снимка АПИ

АМ "Струма"

Строителството на магистрала "Струма" отива към поредно забавяне и отлагане. Това стана ясно на пресконференция от неправителствената организация "Да спасим Кресненския пролом". 

За участъка през Кресненското дефиле пак ще се търси ново трасе и ще се прави нова екологична оценка на проекта. Това е обещал премиерът в оставка Кирил Петков по време на среща между представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на околната среда и водите и екоорганизации в понеделник.

Според природозащитниците Петков е поел ангажимент агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) спешно да възложи проектиране на вариантите на трасе извън Кресненския пролом, каза Даниел Попов от неправителствената организация. Той посочи, че те са два - дълъг тунел или изцяло източен обход на дефилето, който спрямо сегашния вариант трябва да бъде изместен с около километър на юг.

Последно одобреният вариант по времето на ГЕРБ предвиждаше движението в едната посока да става по сегашния път през Кресна, а в другата да се изгради източен обход. За целта беше проведена и обществена поръчка и бяха избрани изпълнители. До сключване на договори с тях обаче не се стигна, заради забележките на Европейската комисия.

След коментарите на Брюксел през 2019 г. за проекта АПИ не се съобрази с тях и не направи нищо, като се сниши забавяйки реализацията му, каза Петко Ковачев от неправителствената организация. Той посочи, че 500 млн. евро за реализацията на проекта през Кресненското дефиле през последните два програмни периода са загубени по вина на МРРБ и АПИ, които саботирали строителството на магистралата с искането за изпълнението на проект, който не отговаря на екологичните норми и на изискванията за безопасност на местното население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

20.07 2022 в 17:39

"Последно одобреният вариант по времето на ГЕРБ предвиждаше движението в едната посока да става по сегашния път през Кресна, а в другата да се изгради източен обход. "

Добре, че не направихме тази тъпотия!

14048

1

voododoll

20.07 2022 в 15:04

дебили
 
X

Да помогнем на украинските деца!