ДПС внася законопроект за забрана на инхаус процедурите

Според бившия финансов министър Петър Чобанов проектобюджетът за 2022 г. е прекалено разточителен

OFFNews 23 януари 2022 в 14:35 2323 1

"ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъде приет бюджетът. За да бъде прекратен моделът "Джипка", в Закона за обществените поръчки предвиждаме възможността за инхаус процедури да отпадне, защото там има съмнения за корупция. Същото се отнася и за рамковите споразумения. "Джипката" е и в Закона за публичните финанси, защото Министерски съвет със свои постановления може да разпределя средства, без Народното събрание да е наясно с това. Затова и тук правим предложения за законодателни промени". Това каза пред БНР Петър Чобанов от ДПС, който бе министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.

Според него, ако управляваща коалиция приеме тези предложения, ще докаже заявената нулева толерантност към корупцията.

"Това е подкрепа на управлението, подаваме им ръка. На базата на опита и експертизата решихме да им предложим подобен вариант".

В предаването "Неделя 150" Чобанов коментира "Бюджет 2022":

"От гледна точка на обща структура на разходите той прилича на бюджета, изработен от служебния кабинет. Иначе е доста разточителен по отношение на разходите. Това се дължи на тези, които го съставят, и на траекторията на бюджета, която се предприе още от 2020 година насам... По предварителни планове тази година ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем. Това е голямо число. Това се прави в ситуация с нарастваща инфлация. Имаме прогнозиран висок икономически растеж. Тоест, в добри икономически времена ще имаме висок дефицит и разточителни разходи. Това буди опасения относно това какво ще се случи, когато в следващи години инфлацията спадне, растежът също, не дай Боже. При толкова големи разходи, които знаем, че трудно се намаляват, това буди опасение за още по-големи дефицити и по-високи дългове в бъдеще. Трябва да се съсредоточим върху макрорамката на бюджета."

Той посочи, че ДПС трудно ще стигне до цялостна подкрепа на проектобюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови