Достъпът до класифицирана на информация на Бойко Рашков е отнет, без той да знае

OFFNews 27 май 2021 в 17:40 4836 1

Достъпът до класифицирана информация на вътрешния министър и вицепремиер Бойко Рашков е отнет на 23 април 2019 г., без той да е уведомен за това, съобщи "Дневник". Отнемането е издадено от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), а Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) не разполага с причините за него.

По това време Рашков не заема държавен пост. През декември 2018 г. изтича мандатът му като ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). След това юристът остава само преподавател по наказателен процес в УНСС, където е доцент и оглавява катедрата по наказателноправни науки. През юли 2020 г. е назначен в правния съвет на президента Румен Радев.

Пред "Дневник" Рашков обясни, че през април 2019 г. е работил единствено като университетски преподавател по право в УНСС и Варненския свободен университет и като такъв нито е имал достъп до тайни, нито му е бил необходим. Той не е бил уведомен, че на 23 април 2019 г. ДАНС му отнема допуска и изобщо не е знаел, че все още има такъв.

"Допускам всичко. За мен обяснението са слугинските нагласи на тези хора, заемащи високи постове, към бившия министър-председател, за когото вече всички знаем какъв човек е с чекмеджето, еврото, плеймейтките, бутилките уиски в спалнята. Какви искате да са хората, подчинени на такъв премиер? Те могат да бъдат негово подобие. Те не се интересуват от закона. Те се поставят над закона", каза министърът на въпрос на "Дневник" дали допуска, че службите са направили някаква манипулация.

Вече бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев обяви за информацията за отнетия допуск, каза и че не е имало обжалване. По закон задължението за уведомяване на човека с отнетия достъп е на ДАНС. Ако Рашков е имал допуск и не е бил уведомен, това би било сериозно нарушение на закона.

Пред "Дневник" Рашков каза, че не е бил уведомен.

Според Закона за класифицираната информация министрите получават автоматично право на достъп до държавни тайни и единствено подлежат на обучение как да работят с тях, което се документира със сертификат за проведено обучение. Разрешението им важи за всички нива на класифицирана информация от момента на встъпване в длъжност до напускането на поста. На същия режим са президентът, премиерът, депутатите, съдиите, прокурорите, адвокатите и следователите, членовете на Висшия съдебен съвет. На тях не им се издава отделен акт за достъп, а само сертификат, че са минали обучение за работа със секретни данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови