До края на януари ще бъдат изплатени помощите на ресторантьорите за декември

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2021 в 10:47 1654 0

"Има минимални забавяния, които са от обективна гледна точка, защото администрацията трябва да обработи хиляди заявления, хиляди банкови кодове, айбани. Към момента сме подпомогнали над 300 000 работни места, а общо фирмите са около 50 000 и това е един огромен обем на работа."

Това заяви министърът на Икономиката Лъчезар Борисов по повод твърдението на собствениците на заведения, че служителите им не са си получили помощите, свързани с коронавирусната криза.

За забавянето на тези помощи икономическият министър обясни, че това е по мярката "Запази ме" или 75 на 0. "Тя е към Министерството на труда и социалната политика и подадените заявления от работодателите са 8194. Това, което знам от колегите е, че до края на този месец ще бъдат покрити разплащанията за декември. Мобилизиран е и допълнителен ресурс от бюрата по труда", категоричен е той.

Борисов обясни, че е в постоянна връзка с ресторантьорите. "Чуваме се по няколко пъти на ден с тях, участваме в срещи. Правим всичко възможно да отговорим на исканията им", добави той.

По думите му ще бъде отворен кабинет за бизнеса в министерството на икономиката, така че да са информирани за всяка една стъпка.

Икономическият министър каза още, че в тази пандемична криза трябва да се намери най-добрият баланс по отношение на вземане на решенията - от една страна, да се запази здравето на хората, а от друга - да има здрава икономика.

"Мерките доказаха, че България се справя и от икономическа, и от здравна гледна точка много добре", смята Борисов.

Той призна, че има обективни теми, по които се дискутира активно с бизнеса.

"Интервенцията в момента реално е към милиард и половина, и още около половин милиард са в ход", обясни икономическият министър относно финансовото подпомагане по икономическите мерки на държавата за справяне с пандемията.

Политиката, която прилагаме, е да стигнем до всяка една компания. Стремим се да не остане неподпомогнат бизнес, категоричен е министърът.

Средствата по мярката 60 на 40 са до края на септември. Мерките, които минават през ББР за безлихвени кредити за физически лица и компании с облекчени условия за кредитиране, ще работят до средата на годината, но считам, че имаме достатъчен ресурс и те да бъдат удължени до септември, каза още Борисов.

В Бюджета за 2021 г. са заложени и още нови мерки. Очакваме задвижване по линия на износа и инвестициите, и се надяваме да реализираме икономически растеж от около 3-4% през 2021 г, прогнозира министърът на икономиката.

На въпрос дали, ако заведенията отворят на 1 февруари в знак на протест, ще бъдат глобени, Борисов заяви: "Във всяка една икономика, демокрация, трябва да се спазват законите, правилата и в случая те са такива."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови