ДНСК започва проверка бряг ли укрепват, или строят вили на Алепу

OFFNews 04 март 2019 в 13:55 2712 0

Снимка Тома Белев

По нареждане на началника на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов, утре началникът на РДНСК –Югозиточен район – Бургас, инж. Милен Ненчев ще извърши проверка на сигнали за извършване на строителна дейност в местността „Алепу", община Созопол.

Тя има за цел да установи дали се извършва само брегоукрепване или не е спряно строителството на курортен комплекс, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Навръх националния празник 3 март в района на плажа се лееше усилено бетон.

Още след първите сигнали за нарушения в края на януари, началникът на ДНСК арх. Иван Несторов извърши спешни проверки на терен, припомнят от МРРБ.

За местността „Алепу" със свое писмо от 24.01.2017 г. МРРБ е дало предварително съгласие за извършване на геозащитни мерки и дейности (укрепителни и/или отводнителни мероприятия) на регистрирано през 2009 г. активно свлачище.

На по-късен етап от главния архитект на община Созопол е издадено разрешение за строеж № 100/10.09.2018 г. за „Курортен комплекс Алепу вилидж", етапно строителство - Първи етап – „Укрепване на свлачище" и Втори етап – три вилни сгради в м. „Алепу", землище на гр. Созопол.

С оглед установените нарушения и пропуски при издадените разрешения и строителните книжа на строежа, с писмо от 05.02.2019 г. на началника на РДНСК -Бургас, са дадени предписания на кмета и на главния архитект на община Созопол издаденото разрешение за строеж да се коригира, с цел разграничаване на етапността на брегоукрепването и строителството на вили, обясняват още от МРРБ.

Предвид постъпилите възражения по съставените констативни актове, на 1 март е издадена заповед, с която са коригирани технически-инвестиционния проект, част „Конструкция, и е регламентирана етапнотта – 1 етап, включващ брегоукрепване, и втори етап, предвиждащ вилни сгради.

Във връзка с установените нарушения на Закона за устройство на територията са отправени покани за съставяне на актове за установяване на административни нарушения по Закона за административните нарушения и наказания до строителя и лицето, упражняващо строителен надзор на обекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови