Депутати съдят ФГВБ - скрил кои от властта са източвали КТБ

OFFNews 04 декември 2015 в 15:22 4596 1

Депутатите Валери Симеонов, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев внесоха днес жалба в Административния съд в София срещу Фонда за гарантиране на влоговете в банките заради мълчалив отказ за предоставяне на обществена информация.

В заявление от 18 ноември 2015 г. депутатите поискали да разберат имената на хората, заемащи публични длъжности и свързаните с тях лица, които се цитират в международната разследваща компания "Аликс партнърс" Лтд. и/или са установени като съпричастни към източването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Заявлението е подадено по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), който задължава институциите да отговорят в 14-дневен срок. Депутатите обаче не получили отговор. Ето как те аргументират жалбата:

"Неотдавна министърът на финансите публично в отговор на парламентарен въпрос към него обяви финализирането на предварителния доклад на международната разследваща компания за фалита и източването на КТБ.

Същевременно, с промени в ЗКИ, ДВ бр. 62/2015 г., в 6-месечен срок от вписването в Търговския регистър на решението на съда по чл. 13 ЗБН е предвидено синдикът на КТБ да обяви публично лицата, заемали публични дръжности, включително политически партии, за които са налице:

1) кредитни сделки, по които лицата пряко са получили кредити или косвено, чрез друго лице-кредитополучател, което им е предоставило имущество с произход от банката;

2) привилигеровани условия по влогове в банката;

3) цесии и прихващания след поставяне на банката под специален надзор;

4) недостатъчни или липсващи обезпечения по отпуснати кредити;

5) предоговаряне на кредити по отношение на срока неизпълнение, размера и вида на обезпечението, когато не е било уговорено в първоначалния договор;

6) консултантски договори и др. възмездни и безвъзмездни договори с банката.

Със свое решение 664/22.04.2015 г. VI-4 с-в на СГС е обявил несъстоятелността на КТБ АД, като решението е вписано още същия ден и в Търговския регистър. Следователно 6-месечният срок по чл. 13 ЗБН е изтекъл на 22.10.2015 г., като подробна справка за лицата, заемащи публични длъжности все още не е обявена публично от ФГВБ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови