Демократична България: Властта тайно договаря държавни гаранции за АЕЦ Белене

OFFNews 27 август 2019 в 14:45 7614 2

Властта тайно договаря държавни гаранции за АЕЦ „Белене“, което означава скъп ток за гражданите за десетки години, се казва в позиция на извънпарламентарното обединение "Демократична България".

Демократите заявяват, че са крайно обезпокоени от намеците на управляващите за затваряне на „АЕЦ Козлодуй“ и половината българска енергетика, за да се създаде изкуствено място за „Белене“.

Представители на властта започнаха да говорят за държавни гаранции, въпреки че обясняваха, че такива няма да има. Нито един говорител не обясни, че държавните гаранции представляват ангажимент за изкупуване на тока за десетки години, като сметката ще платят потребителите. Очакваме ГЕРБ, БСП, ДПС и така наречените патриоти да вземат заедно решение за гаранции от страна на държавата през Парламента, за да избегнат търсене на съдебна и политическа отговорност в бъдеще, се казва в позицията на ДСБ, Зелено Движение и Да, България.

Трите партии припомнят, че нито една от големите европейски компании не е кандидат за инвеститор и че няма нито един кандидат-инвеститор от така наречените западни страни. Демократите обявяват и че очакват особена строгост и внимание от страна на ЕК, която тепърва трябва да започне процедура по нотификация (даване на съгласие).

Предвид сеизмичните рискове и новото европейско законодателство в тази област, смятаме, че е напълно възможно ЕК да изрази негативно отношение, което ще означава, че междувременно са пропилени нови стотици милиони за сметка на данъкоплатеца, посочват от Демократична България.

Обединението настоява и всички оценки по процедурата да се извършват от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, а не от НЕК ЕАД, защото последната нямала необходимата компетентност в ядрени проекти.

От Демократична България настояват за спиране на процедурата и всички харчове до изпълнението на следните условия:

Да се приеме актуална енергийна стратегия и национален план за енергетика и климат;

Да се докаже финансовата жизнеспособност на АЕЦ „Белене“ в съответствие с изискванията на ЕК и без нови харчове за сметка на данъкоплатеца;

Да се вдигне многократно размерът на гаранцията за ядрена щета, в съответствие с препоръките на ЕК и практиката в европейските страни;

Да се приемат поправки в законодателството, чрез които ясно да се формулират финансови изисквания за отчисления от продажбите на ток от АЕЦ за изграждане на геоложко хранилище за погребване на високоактивните отпадъци от тяхната работа и тези разходи да се включат в общата сметка на проекта;

Да се приемат поправки в законодателството, чрез които ясно да се формулират финансовите задължения на АЕЦ за изпращане на отработеното ядрено гориво от тях за преработка, както и да се навакса неизпълнението през последните пет години;

Да се направят изследвания за изясняване състоянието на антисеизмичната баластрова възглавница под главните корпуси на АЕЦ „Белене“ и дали е безопасно да се строи върху нея след десетилетия под вода, за което си спечели прозвището „гьол“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

28.08 2019 в 00:14

Нито са с акълът си.
Същите тия хора, радостно разрушаваха заводите преди 30 години, радостно срутиха пазарите и финансовата система. Затриха науката, образованието, армията.
Сега им е останало да заколят още нероденото теле, което гарантирано ще стане дойна крава.
Вече не са ми и смешни. Изпитвам само безразлично отвращение.

12860

1

newfoundland

27.08 2019 в 22:40

И така да е, нека от ДБ гарантират, че няма да има недостиг на ток у нас след години. Но не могат да го направят, тъй като не са в реалната политика.