Данъчните се опитали да съберат 10-те милиарда, но нямало как

OFFNews 21 май 2021 в 16:23 10591 0

Бившият директор на НАП Галя Димитрова се опита да обясни медиите защо водената от нея данъчна администрация е отписала задължения на фирми за 10 милиарда лева в периода 2017-2020 г. По-рано днес служебният финансов министър Асен Василев повдигна темата за пропуските в работата на бирниците под нейно ръководство.

Димитрова бе данъчен №1 по време на кабинета Борисов-3. По време на нейното управление бе извършен пробивът в сигурността на НАП, при който хакери отмъкнаха личните данни на повече от 5 милиона български граждани. По това време Галя Димитрова бе на почивка и дори не прекъсна отпуската си. След като се върна, правителството не я уволни, а малко по-късно дори реши да я награди с по-висока заплата.

Днес вече бившата данъчна шефка обясни, че служителите на приходната агенция са направили всичко възможно да съберат парите със законови средства.

„Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани всяка година служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години преди това. В конкретния случай са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени през периодите 2006-2009 г. и това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди, защото ревизионен акт от 2006 г. е за периоди, които са приключили преди това", каза тя.

Според Димитрова било некоректно да се твърди, че служителите на НАП не са свършили нужното, за да съберат тези суми.

За тези натрупани задължения от 9,9 млрд. лв. и затова, че има специално една фирма със 160 млн. задължения към фиска, Димитрова отговори, че това са същите случаи, за които говори - дългове, натрупани години назад.

Те са по специално зададени схеми така, че да не могат да бъдат събрани по никакви начини. И тук вече преминаваме към ревизии по специален ред и със съдействието на прокуратурата, за да могат тези задължения да бъдат насочени към истинските собственици на фирмите, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!