Дългосрочните договори за изкупуване на ток могат да удължат живота на въглищните централи до 2030 г.

OFFNews 22 ноември 2019 в 07:27 2884 0

Единствено ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ (ТЕЦ „Марица изток 1“) и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 могат да продължат да работят, т.е. да попаднат в механизма за капацитет, защото дългосрочните им договори за изкупуване на енергия датират отпреди 2019 г. Това заяви енергийният експерт Еленко Божков в интервю за телевизия "Евроком", допълвайки, че за да се запазят работните места на 16 000 души и техните семейства, най-вероятно трябва да се запазят тези договори и двете т. нар. американски централи да продължат да функционират.

Неотдавна енергийни експерти се съгласиха, че дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет, които дават възможност да се продължи животът на въглищните централи. Според Регламента за електрическа енергия от декември 2018 г. термичните централи, изхвърлящи над 550 гр. СО2/кВтч, ще могат да участват в механизми за капацитет само до 1 юли 2025 г., когато се прекратява субсидирането на съществуващите въглищни централи. Полша обаче успява да постигне дерогация за нейните термични централи.

Според т. нар. „Полска клауза“ „правилото 550“ не се отнася за договори по механизми за капацитет, подписани преди 31 декември 2019 г. Изхождайки от презумпцията, че дългосрочните договори за изкупуване на енергия могат да бъдат смятани за механизми за капацитет, и то датиращи отпреди края на 2019 г., това предоставя отлична възможност за удължаване работата на т. нар. американски централи до 2030 г., т. е. с още 10 години, коментираха експерти. Те призоваха да не се забравя фактът, че например само ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово осигурява около 6% от инсталираната енергийна мощност на страната и създава около 4500 пряко и косвено заети работни места.

Дори Теменужка Петкова, министър на енергетиката, редовно подчертава важността на въглищните централи, които осигуряват 45% от енергията на страната, като през зимата този процент достига 60%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови