COVID помощта за фирми и работници ще продължи до края на годината

OFFNews 06 октомври 2021 в 15:47 1303 0

Снимка Facebook

Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта на работници и служители до 31 декември, реши правителството на днешното си заседание.

Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са платен отпуск, но заради извънредната епидемична обстановка или работата им е била преустановена заради въведени временни ограничения.

Фирмите, създадени преди 1 август 2019 г., ще могат да получат от държавата 60 на сто от осигурителния доход на работниците за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да получат средствата, приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за компенсации, трябва да са намалели с не по-малко от 40% спрямо същия месец на 2019 г. В случай, че спадът е с не по-малко от 30%, подкрепата от държавата ще е 50 на сто от осигурителния доход за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Работодателите, учредени след 1 август 2019 г., ще имат право на 60 на сто от осигурителния доход на работниците за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, ако приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за подкрепа, са се понижили с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2020 г. В случай, че намалението е с не по-малко от 30%, държавата ще ги подкрепя с 50 на сто от осигурителния доход за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Компаниите, получили средства за запазване на заетостта, са длъжни да изплащат възнаграждение в размер не по-малък осигурителния доход за юли 2021 г. и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Помощта ще се превежда по банков път от Националния осигурителен институт. Постановлението влиза със задна дата - от 1 август 2021 г.

Работодателите, кандидатстващи за изплащане на средства за август и септември 2021 г. могат да подават заявления до 31 октомври 2021 г., а кандидатстващите за изплащане на средства за ноември 2021 г. - до 10 декември 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови