Черноморските държави ще провеждат обща политика за Черно море

OFFNews - Бургас 31 май 2018 в 18:52 4202 0

Черноморските държави и Молдова подписаха в Бургас обща декларация за съвместни политики за опазването на Черно море и развитието му в икономическа гледна точка. Събитието бе част от Европейския морски ден, на който домакин за първи път в Бургас.
Двудневнат конференция събра в Бургас над 700 лидери от бранша, включително министри, еврокомисари, депутати, академици, учени и морски експерти. Сред тях са Кармену Вела - еврокомисар по околна среда и морска политика, Искра Михайлова - председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент, а от българския кабинет – Валери Симеонов, Ивайло Московски и Нено Димов.

Тази година специално място в дневния ред на Европейския морски ден заема Черно море, наред с други теми, разглеждащи Интегрираната морска политика на ЕС за насърчаване на икономическия растеж, уменията, технологичните иновации, опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Еврокомисар Вела поздрави участниците с "Добре дошли в Бургас" на български език и цитира Йоан Екзарх, който преди повече от 1000 години е казал, че "Морето сближава всичко далечно":

"Черно море е готово за своя "Big Bang" по отношение на интелигентния икономически "син" растеж. Важно условие това да се случи е подписаната днес обща декларация между крайбрежните държави", каза още комисар Вела и съобщи, че през следващите години ще може да се кандидатства с проекти в тази посока чрез нова европейска финансова платформа.

Нино Тандилашвили, заместник – министър на екологията и земеделието в Грузия, поясни, че декларацията ще провокира съвместни действия. Тандилашвили даде за пример това, че страната ѝ трябва да приеме нова морска стратегия, но сега, тя трябва да е съгласувана и с останалите черноморски държави, за да се отчитат и техните интереси, за да има устойчиво развитие, рибарство и опазване на околната среда.

Виктор Дуган, заместник – министър от Украйна, поясни, че самата декларация, подписана от държавите, дава законовата форма, под която те да развиват заедно проекти. Един от тях са бъдещите транспортни коридори:

С колегите от транспортното министерство на България провеждаме предварителното проучване за установяване на Черноморски обходен коридор, свързващ Украйна, Румъния и България“, коментира Дуган.

Турският посланик Хасан Улусой подчерта, че шестте държави трябва да работят засилено и по темите с развитието на круизния туризъм в Черно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови