БНБ пак забрани на банките да раздават дивиденти

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2021 в 17:27 2067 0

БНБ задължи търговските банки да продължат да капитализират печалбите си. Мярката е във връзка с продължаващата несигурност и предизвикателствата, свързани с икономическите ефекти от разпространението на COVID-19, съобщават от централната банка.

Това означава, че финансовите институции няма да могат да разпределят никаква част от положителния си финансов резултат като дивидент на акционерите.

При агрегирания финансов резултат към 31 декември 2020 г. в размер от 789 млн. лв. , продължаването на мярката би увеличило с 1.23 процентни пункта адекватността на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) на банковата система до 23.1% при равни други условия, което допълнително укрепва капацитета на банките да поемат загуби при възможно влошаване на качеството на кредитните портфейли, подчертават от БНБ.

Според централната банка положителният капиталов ефект от капитализирането на печалбата на банките превантивно намалява чувствителността им към реализирането на кредитен риск, поддържа стабилността на банковата система и създава условия банките да продължат да изпълняват функцията на финансово посредничество чрез предоставянето на кредити за икономиката и домакинствата.

Мерките за допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, приети от Управителния съвет на БНБ през март 2020 г., остават в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови