Благословение за едни, проклятие за други: Коронавирусът удря приходите на Apple и налива клиенти на частните авиокомпании

OFFNews 18 февруари 2020 в 11:36 2411 0

Снимка Pixabay

Печалби под въпрос за едни, процъфтяване за други носи новия коронавирус, тръгнал от Китай, където са съсредоточени много от предприятията на големите корпорации.

Apple днес предупреди, че нарушенията в работния ритъм на производството в Китай ще доведе до спад на приходите в разрез с прогнозите. Технологичният гигант обяви, че производството и продажбите му са засегнати и че "доставката на "Айфони" по света ще бъде временно затруднена".

Производителят на "Айфон" е първата голяма американска компания, която обявява, че епидемията ще засегне финансовото ѝ състояние, отбелязва Би Би Си.

Прогнозата беше за 67 милиарда долара приходи за текущото тримесечие, които изглежда тя няма да постигне. "Не очакваме да достигнем прогнозата за приходи към края на март", се казва в изявление на компанията, откъдето добавят, че се очаква по-бавно завръщане към нормалните условия от очакваното.

Повечето от магазините на "Епъл" в Китай бяха затворени или работят с намалено работно време заради коронавируса и продажбите ще бъдат по-слаби.

Анализатори изчисляват, че търсенето на смартфони ще падне наполовина през първото тримесечие в Китай, който е най-големият пазар на устройствата.

Автомобилната индустрия е другата потърпевша от коронавируса, след като JCB обяви затварянето на заводи за части в Китай, което блокира и производството във Великобритания.

Междувременно ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прогнозира, че световният растеж може да бъде намален с 0.1-0.2 процентни пункта, но подчерта, че последствията от коронавируса върху икономиката все още не могат напълно ясно да се прогнозират.

В същото време частни авиокомпании преживяват разцвет покрай паническото бягство на хора от Китай заради коронавируса. Мнозина търсят частни самолети, за да се приберат от страната, но, в същото време, много авиокомпании отказват да изпълняват полети дотам. Търсенето поражда и невъзможността на хората да намерят полети и по-богатите се възползват от възможността да си наемат самолет въпреки огромните разходи.

Базираната в Австралия Darin Voyles свидетелства за забележимия си възход. Базираната в Сингапур MyJet Asia отчита ръст с 80%-90% през последния месец. 

"Много леки" самолети могат да превозват между двама и четирима пътници на цена до 2400 долара на час според Paramount Business Jets. Самолети с места за 8 до 10 пътници струват $6,000 на час.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови