Quantcast

Бизнесът се противопостави на увеличението на годишния отпуск

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2015 в 15:10 2391 5

Българската стопанска камара не е съгласна основният платен годишен отпуск да бъде увеличен от 20 на 25 дни, съобщава Нова.

От камарата настояват, че внесеното от Георги Кадиев предложение се нуждае от експертен анализ, който да отчете колко ще струва това на частния сектор, както и на публичните разходи в бюджетната сфера.

Според техни изчисления в момента минималният брой почивни дни в годината е 32 заради официалните празници. В това отношение България изпреварва страни с много силна икономики като Великобритания - 28 дни, Холандия, Турция и Норвегия – 27 дни, Израел и Канада 19-20 дни.

От БСК са на мнение, че законопроектът пренебрегва въпросът за допълнителните 5 дни отпуска за онези, които работят при специфични условия или на ненормиран работен ден и припомнят за преференциалните условия за широк кръг осигурени лица за ранно пенсиониране, намалено работно време и други специфични мерки срещу стреса и професионални заболявания.

В действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск.

От БСК оценяват законопроекта като „популистки”. Бизнеса изчислява, че ако бъде прието, предложението ще намали работните дни в годината от 220 на 215. Това би довело до намаление от 2,3% на очаквания БВП за 2016 г., което е над 2 млрд. лв., както и на приходите в бюджета с около 700 млн. лв.

Становището е изпратено до председателите на парламентарните комисии по труда, социалната политика и демографската политика, бюджетната комисия, комисията по икономическа политика и туризъм в НС, както и до председателите на парламентарно представените групи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2015 в 21:14

Какви са тези глупости, дето ги обсъждаме? Администрацията има 30 дни отпуск. И си я трупа с години. (предлагам тях да ги пускат праз зимата за 2 месеца- да спестят парно ток и вода, загуба няма да има). КМного хора имат 20 дни само на хартия, защото няма кой да им свърши работата. Или работят докато са в отпуск, или работата ги чака да се върнат. Много хора пък работят през почивните дни допълнително. И Кадиев и бизнеса си чешат езиците!

23.11 2015 в 17:40

Все едно тия 5 дни никой в "бизнеса" няма да ги види освен може би някой синекур. Целият този жест с 5-те дни е към администрацията, където 95% от хората безгрижно си вземат отпуските. Което ще рефлектира в повече разходи и още щат.

Дедо ви поп от години не е вземал повече от 2 седмици (=10 дни по тая сметка), а обикновено и само по една. Щото нема кой да му върши работата.

23.11 2015 в 17:21

За какъв БВП говорите бе, БСК ? От къде да има приходи? Я се обърнете назад и си припомнете колко производствени предприятия са затворени.Всичко е търговия на дребно,внос! И всички служители по празници работят залудо!Няма Коледа,няма Великден, няма национален празник,няма двоен надник!Големите бизнесмени!Все не ви стигат парите!ИДИОТИ!

23.11 2015 в 16:41

Може много да плюят по българските бизнесмени, но е факт, че те са не само много кадърни момчета, но и много умни.

Дори са успели да изчислят (а това все пак е коствало доста от безценното им време), че ако се махнат 5 дни от работните 220 ще останат 215... Евала.

23.11 2015 в 15:23

Ах каква "изненадваща" "новина". "Бизнеса" ако го питаш, ще каже, че и заплатите не е задължително да се изплащат, щото ще им струва разходи.....