Бившата шефка на НАП: Не съм политическо назначение. Изненадах се, че ме освободиха

OFFNews 30 май 2021 в 18:47 8275 1

„Анонсът на служебното правителство беше, че ще разчитат на експерти. Но не мисля, че с мен се случи точно това, тъй като аз съм професионалист с опит от 27 години в данъчното. Никак не може да се каже, че съм политическо назначение, затова беше голяма изненадата ми от решението да бъда освободена“. Това каза по bTV бившият изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова.

По думите й тя била уведомена единствено по телефона за решението да бъде премахната от поста.

Димитрова беше освободена от служебното правителство заради „системно неизпълнение на служебните задължения“.

За обществеността Димитрова стана известна около кибератаката срещу НАП, при която изтекоха личните данни на милиони българи. Тогава шефката на НАП не прекъсна отпуската си.

„Това по никакъв начин не попречи на действията ми. Бях в постоянна връзка с колегите си“, коментира Димитрова.

На въпрос дали е трябвало да поеме отговорност за безпрецедентната атака, Димитрова каза – „ако бях IT специалист с достатъчни познания да контролирам този бизнес, бих го направила, да“.

„Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпни хора. Доказват го пробивите на ФБР, Фейсбук и големите банки“, каза още Димитрова.

Тя уточни, че непрекъснато е изисквала доклади за сигурността на системите на НАП, но след теча на данни при проверките на ГДБОП и ДАНС били установени много пропуски. Заради теча на данни са били отстранени от длъжност двама ръководители на звена в НАП.

Обществено недоволство преди време предизвика и новината, че Галя Димитрова е получила увеличение на заплатата с 10%. „С този процент беше увеличена заплатата във всички администрации“, обясни тя. 

По повод раздадените бонуси на служителите в НАП Димитрова уточни, че възнаграждението има два елемента – основна заплата и допълнително заплащане. "Така е разписано".

По думите й от НАП се справили блестящо през изминалата година, тъй като постигнали 125 млн. лв. повече приходи от предходната. Димитрова обаче отказа да каже тя каква сума е получила като бонус.

За новият директор Румен Спецов тя коментира, че не е работила с него, но е обезпокоена от смяната на други професионалисти в приходната агенция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови