Бюджет 2022 влиза за второ четене в ресорната комисия на парламента

OFFNews 18 февруари 2022 в 07:36 1592 0

Парламентарната бюджетна комисия ще гледа законопроекта за държавен бюджет за тази година на второ четене. В него се залага дефицит от 4,1 % от очаквания брутен вътрешен продукт, което прави 5,9 млрд. лв.

Определенията за финансовата рамка бяха определени от различните политически сили в Народното събрание като социален, бюджет на растежа, празна кутия от пица. Преди него депутати от ГЕРБ са внесли предложение за увеличаване на средствата за служителите в МВР и охранителите в затворите, както и за отпадане на голяма част от преходните и заключителни разпоредби, с които се правят промени в други закони. От „Възраждане“ настояват за намаляване от 20 на 9 на сто на данъка върху добавената стойност за плодовете и зеленчуците, напомня БНР.

Още преди внасянето на законопроекта в парламента ресорният министър Асен Василев обяви, че ще има актуализация през лятото, в която ще бъдат направени голяма част от промените, договорени от коалиционния съвет.

Сега са внесени единствено политиките, които могат да бъдат остойностени, като новопоетият дълг ще отиде за покриване на стари задължения и финансиране на капиталови разходи. Общо страната ни се очаква да поеме 7,3 млрд. лв. от пазарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !