Три комисии в парламента одобриха още 1 милиард лева за санирането

OFFNews 12 януари 2017 в 21:52 8850 10

Лиляна Павлова

Три комисии в парламента - по бюджета, по регионалната политика и по енергетиката, одобриха удължаването на срока за реализация на правителствената програма за саниране и увеличаването на бюджета на програмата с 1 млрд. лева.

На заседанието си на 30 ноември миналата година кабинетът в оставка развърза кесията и отпусна още 1 млрд. лева за програмата за саниране, след като първият милиард беше изчерпан и от Регионалното министерство обявиха, че спира сключването на договори.

За 2 години, откакто се изпълнява Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, тя се доказа с ползите, които вече са видими. В началото се проведе и антикампания, но хората вече се убедиха. Видяха се положителните ефекти – по-уютни и топли домове, по-добре изглеждащи сгради, намалени вредни емисии, намалени сметки за отопление на потребителите с 50%-70%, работа за малките и средни строителни фирми, увеличаване на заетостта, оборотите и приходите в бранша, каза днес в Народното събрание министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Министърът съобщи, че сградите - обект на изпълнение по програмата, които са със сключени договори между сдружения на собственици и Българската банка за развитие, са 2022.

От тях над 1000 са в процес на изпълнение, като над 200 са вече изпълнени.

Изпълнението на строително-монтажни работи по около 550 сгради е преустановено през зимния сезон, но след приключването му те ще бъдат възобновени. Към настоящия момент от програмата са обхванати общо 148 000 жилища. Има 2000 чакащи сдружения на собственици с подадени заявки към общините. Това беше мотив за предложението за удължаване на срока на програмата, посочи Павлова.

Но и вторият милиард няма да стигне

Видимият ефект от изпълнението на програмата в градове с масово завършени сгради доведе до увеличаване на броя на регистрираните сдружения до почти 6000, като и вторият милиард няма да може да обхване всички, коментира Павлова.

Такъв тип програма трябва да има поне следващите 10 години, за да се обхванат всички панелни сгради. Впоследствие тя трябва да се разшири - и освен многофамилните, да обхване и по-малки и еднофамилни жилищни сгради, твърди Павлова.

За държавата е важно бюджетът на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради да се увеличи с още 1 млрд. лв., защото тя е аполитична и касае всички български граждани. Освен социално, тя има екологично и икономическо измерение, като почти 600 малки и средни строителни фирми участват в изпълнението на различен тип дейности по нея, заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

9

aviatora

13.01 2017 в 00:57

Не се накрадохте, мамка ви и комунистите!!!

13604

8

In Trum we trust

13.01 2017 в 00:30

Вашта №$€§*№@ крадлива, айде омитайте се бе! Народа гласува еднозначно за оставка на Борисов!

26179

5

ELPIDA

12.01 2017 в 23:19

И тримата ме разбихте...Пръскам се от смях...каквоттто и да добавя, ще бъде прашинка в свинарника.

77927

3

El Commandante

12.01 2017 в 22:52

Професоре, точно тва си мислех оня ден.
Значи, предполага се че когато си във властта требва да си стресиран,загрижен, да се преработваш и съответно да отслабваш и да се състаряваш.
Ето например Шейх Хюсеин за осемте си години в Бялата къща, от младо пъргаво маймунче е замязал на един черен дългурест съсухрен шебек.

Наште обаче, нема братче, кой влезе във властта тутакси замязва на коледна радост в селска къща, е например Баце е станал ужасна свиня за тея години, Първанов и той се освини яко към края на мандата, изобщо човек ще си помисли че тея хора въобще не работят за народа, ми само гледат да плюскат дейба...
 
X

Да помогнем на украинските деца!