БДЖ си постави нова цел: Влаковете София-Бургас да пътуват 6 часа, а не 3 часа

Светослав Метанов 23 ноември 2020 в 16:57 15352 0

Закъсалият национален жп превозвач БДЖ си постави нови "амбициозни" цели.

Една от тях е бързите влаковете София-Бургас да пътуват по дестинацията за 6 часа. В момента директните композиции по маршрута пътуват между 6 часа и 6,52 часа. Съкращаването на времепътуването щяло да стане възможно като се намали броят на спирките, на които спират влаковете, обясняват от БДЖ при представянето на финалния График за движението на влаковете за 2021 година.

Новата цел, влаковете да пътуват от София до Бургас за 6 часа, звучи доста комично на фона на изявленията на транспортния министър Росен Желязков, който само преди година обещаваше клиентите на националния жп превозвач да пътуват комфортно и сигурно по маршрута само за 3 часа от 2023 година. Това обещание вече е напълно неизпълнимо, тъй като правителството на Бойко Борисов вече прехвърли изпълнението на жп проекта Елин Пелин - Костенец, който е част от трасето, за следващия програмен период.

Съкращаване на гарите, на които спират жп композициите в новия график е предвидено и за други влакове, които БДЖ шегаджийски нарича "магистрални".

Целите за намаляване на времето за пътуване на основните бързи влакове са разстоянията между София и Бургас да се изминава за не повече от 6 часа, между София и Варна за 7 часа, между София и Стара Загора за по-малко от 4 часа и между София и Благоевград за 2 часа. За да се постигне тази цел е необходимо ясно разграничаване между бързите и регионалните влакове, като бързите влакове обслужват единствено големи областни центрове, а регионалните населените места в самите области. За удовлетворяване на необходимостта от крайградски превози с железопътен транспорт са осигурени пътнически влакове, които да покрият досегашните разписания и спиранията на гарите по маршрута на бързите влакове, обясняват от националния жп превозвач.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!