Българинът става все по-голям песимист

OFFNews 05 ноември 2014 в 12:58 3841 3

1

Българинът гледа все по-песимистично на бъдещето на страната, на икономическите й перспективи и на личните си финанси.

През октомври 2014 г. общият показател на доверието на потребителите намалява с 2.9 пункта спрямо предходното тримесечие, сочат данни от анкета на НСИ. Това се дължи на понижено доверие в градовете с 3.0 и в селата с 2.8 пункта.

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца и очакванията за следващите дванадесет месеца са по-неблагоприятни спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели намаляват съответно с 4.2 и с 2.5 пункта.

По-песимистични в сравнение с юли са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, в резултат на което балансовият показател се повишава с 5.4 пункта. Същевременно и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават, показват данните на Националния статистически институт.

Очакванията за безработицата също са негативни. Преобладават предвижданията, че тя ще продължи да се увеличава през следващите 12 месеца.

Анкетата отчита и негативна нагласа на хората през следващите 12 месеца да купуват автомобил, жилище или да правят ремонти у дома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews