Quantcast

Българинът песимист за бъдещето: очаква спад в икономиката и ръст на цените и безработицата

OFFNews Последна промяна на 10 май 2019 в 13:32 2202 2

Песимизмът относно бъдещето на страната сред българското население, основно градското, се засилва. Общият показател на доверие на потребителите се понижава с 0.7 пункта през април спрямо януари 2019 г., по данни на Националния статистически институт.

Той проверява очакванията на хората за предстоящите 12 месеца за: финансовото състояние на домакинствата, общата икономическа ситуация в страната, спестяванията на домакинствата и безработицата.

При икономическата ситуация има влошаване според живеещите в градовете. При останалите не е така. Но прогнозата и на едните, и на другите за предстоящите 12 месеца е по-неблагоприятна, в резултат на което общият балансов показател намалява с 2.1 пункта.

Хората очакват финансовото състояние на домакинствата им да се влоши. 

Мненията за безработицата са по-умерени, но отново има понижение в прогнозата за предстоящите 12 месеца.

Потребителите са уверени, че през последните 12 животът е поскъпнал. Те очакват и инфлация, но не толкова голяма, колкото са очаквали през януари.

Последната анкета отчита известно подобрение (от 2.0 пункта) при нагласата да се правят или планират разходи за предмети за дълготрайна употреба. Малко повече, особено сред селското население, са склонни да се замислят дали да не си купят кола през следващите 12 месеца.

Изследването е част от хармонизираната програма на Европейския съюз за наблюдения на бизнес тенденциите и наблюдение на потребителите и е представително за населението на 16 и повече години.

Методът на подбор е случаен, гнездови и пропорционален на населението по райони, в т.ч. селско/градско население (154 гнезда с по 8 лица в гнездо). Провеждани са интервюта по анкета със стандартизирани въпроси.

Вариантите на отговор дават възможност за степенуването им от оптимистични през неутрални към песимистични. Балансът на мненията се получава като разлика между относителните дялове на положителните и относителните дялове на негативните мнения със следната особеност: на силно положителното и силно негативното мнение се дава коефициент 1, а на по-умерено положителните и по-умерено негативните мнения - коефициент 0.5.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2300

1

квазимодо

10.05 2019 в 13:39

Дааа и се очаква водата в софия да не става за пиене. Въздухът да не става за дишане , а промитите ви позитановски мозъчета да не стават за мислене. Ще ги ползвате само когато се чешете ( като абезяните ).