България ще получи догодина близо 140 млн. евро за преодоляване на COVID кризата

OFFNews 24 ноември 2021 в 15:07 2209 0

България ще получи догодина от Европейския съюз 139 651 309 евро от общо 11 млрд. евро по фонда, предназначен за преодоляване на последиците от COVID пандемията. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия.

Разпределените от ЕК пари ще послужат за мерки за икономическо възстановяване, подобряване на здравните системи и в подкрепа на най-уязвимите групи от населението. Комисията очаква средствата да бъдат насочени в полза на цифровизацията и прехода към природосъобразна икономика.

Средствата се отпускат на две части в зависимост от въздействието на пандемията, се отбелязва в съобщение на комисията. Разпределението е по данните за БВП, безработицата и младежката безработица в отделните държави.

ЕК посочва, че в България служителите на първа линия в битката с вируса са получили допълнително възнаграждение по обособения бюджет, а възрастните хора и хората с увреждания получават здравни и социални услуги у дома.

ЕС обособи бюджетен фонд с допълнително финансиране от 50,6 млрд. евро, които да се използват до края на 2023 г. Целта на фонда е да помогне за икономическото и социалното възстановяване от пандемията.

За тази година фондът разполага с около 40 млрд. евро и над 90% от тях са разпределени за инвестиционни програми. Финансирането бе използвано като мост между спешните мерки, предприети в началото на кризата, и преодоляването на последиците от пандемията в дългосрочен план, пояснява ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови