Автомагистрали се оплака колко е лоша министър Комитова

OFFNews 28 юни 2021 в 14:53 5996 2

"Автомагистрали" ЕАД изпрати писмо до медиите, в което се оплакват от действията на министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова. 

В позицията си държавното дружество твърди, че заради поредното писмо на министъра до банки, в което ги моли да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 000 лв. на седмица, "Автомагистрали" е заплашено от спиране на дейността, временно спиране на изграждането на "Хемус" и пускане в принудителен отпуск голям брой служители.

Според тях сумата е крайно недостатъчна за оперативната работа на дружеството и нормалното му функциониране.

Министър Комитова изпрати писмото си на 10 юни, след като освободи изпълнителния директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев. В него тя моли банките да не допускат разплащания със средства на "Автомагистрали", подписани от Беличев и от упълномощени от него лица, освен за заплати. След размяна на серия отворени писма Комитова и Беличев се срещнаха и обсъдиха новото ръководство на дружеството. Оказа се обаче, че Беличев е подал молба до Софийския градски съд срещу решението, като съдът одобри молбата и на практика блокира вписването на новите ръководители.

"Автомагистрали ЕАД" е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини, което ще блокира дейността ни. С писмо от 10 юни министър Виолета Комитова блокира банковите сметки на дружеството във всички търговски банки", жалват се оттам. Дружеството допълва, че съществува сериозна опасност да бъде спрян токът в обекти и бази за поддръжка, както и да спрат доставките на горива. "Натрупват се неодобрени заявки за годишни технически прегледи, за планови ремонти на техниката за зимното поддържане и текущи аварии и проблеми", пише в позицията.

От "Автомагистрали" допълват, че това може да е причина за неизпълнение на текущия ремонт и поддръжка, обезпечаване на пътнотранспортни произшествия, въвеждане на временна организация и безопасност на движението при най-натоварените автомагистрали в страната, което от своя страна ще доведе освен до санкции, но и до финансови загуби на дружеството от нереализирана печалба.

"С тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ "Хемус" и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната", заключват още от държавното дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови