Група от ресторанти, сред които някои от най-известните места за хранене в Манхатън, са си поставили за цел да премахнат практиката да се оставя бакшиш в САЩ, пише в. "Гардиън".
Юниън скуеър хоспиталити груп на влиятелния ресторантьор Дани Майър ще предприеме първите стъпки за премахването на бакшиша в края на ноември. По този начин заведенията на групата ще приемат практиките действащи в Европа, Азия и други места по света, където оставянето на бакшиш или не съществува, или е непопулярна практика.
Компанията, която притежава повече от дузина известни ресторанта и е работодател на около 1800 души, обяви в изявление, че е направила ключова стъпка "след обмислен и обхващащ цялата структура диалог".
От групата не обясниха как ще компенсират персонала за загубата на бакшиша, но заявиха, че цените в ресторантите няма да се различават много от настоящите.
Реакциите в интернет бяха мигновени, като повечето хора смятат промяната за положителна, макар да се вижда и съпротива от страна на собственици на заведения, които не са съгласни да плащат повече на персонала си.
Макар в по-голямата част от света оставянето на бакшиш да се смята за старомодно и излишно, в САЩ то е съществена част от ресторантьорския бизнес. Прието е да се оставя допълнителна сума, равна на 20% от сметката, за сервитьора. Това предразполага собствениците на заведения да определят изключително ниска часова ставка на своите служители.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
15.10 2015 в 13:14
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
Последни коментари
демотиватор
Макрон и Си Цзинпин на планинска разходка с половинките си
IvoIvo
Коклюш: Без паника, ръст има на всеки 3-5 години
IvoIvo
200 милиона е загубила Топлофикация София от договор с хора на Ковачки. Интервю с Бонка Василева
IvoIvo
Денков: Митрофанова навреди на страната си, срина имиджа на Русия
IvoIvo
Билетите за влак поскъпват с 20% от днес