Алиансът на технологичната индустрия сключи браншово споразумение за договорите на телекомите

OFFNews 18 март 2024 в 17:49 1188 1

АТИ и КЗП

Снимка ati.bg

АТИ и КЗП финализираха браншово споразумение

Операторите-членове на Алианса на технологичната индустрия постигнаха съгласие с Комисията за защита на потребителите за сключване на браншово споразумение.

Съгласно споразумението операторите-членове на Алианса на технологичната индустрия ще изменят общите си условия за предоставяне на услуги по следния начин:

• Въвеждане на право за потребителите да прекратят договора си при увеличаване на цени в резултат на индексация, без предизвестие и без да дължат определената в него неустойка за услуги. Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация;
• Определяне на прагове, в рамките на до +/–2%, при които не се извършва индексация, както при инфлация, така и при дефлация;
• Намаляване на цените на абонаменти/услуги при отчетена от Националния статистически институт дефлация, за предходната календарна година, когато същата надвишава горните прагове;
• Определени абонаментни планове и/или цени на услуги могат да бъдат изключени от обхвата на индексацията, както при инфлация, така и при дефлация, като операторите следва да ги обявят на интернет страниците си.
• Операторите ще отразят договорените промени в общите си условия в срок до 3 месеца. Новите клаузи ще се прилагат, считано от 1 януари 2025 г.

"Въпреки трудната икономическа среда през последните години, телекомуникационната индустрия в България остана устойчива и в резултат на направените инвестиции успя да отговори на нарастващото потребление на данни от страна на потребителите и да осигури надеждна и сигурна свързаност. При проведените преговори АТИ и КЗП се съсредоточиха върху надграждане на възможностите за избор на потребителите и въвеждане на допълнителни мерки, особено в случай на дефлация. Смятаме, че това е много важна стъпка, изцяло в полза на потребителите”, каза Андреана Атанасова, председател на АТИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

1

Панелен земеделец

18.03 2024 в 19:51

Направо си е "грижа" за потребителите! Вдигнаха цените с м/у 2 и 9%. Сега при малка (нормална за БГ дефлация - а знаем, че у нас цените се вдигат, но не падат) дефлация - практически няма да го отразят.
Ще взема да си запиша някъде - като през 2025-а са обявени данните за тази, дали ще има резултати някакви...
 
X

Да помогнем на украинските деца!