Ако сте продали смартфон по интернет, ще го има в данъчната декларация, може да го махнете

OFFNews Последна промяна на 16 март 2021 в 10:03 22819 0

Снимка БГНЕС

От днес предварително попълнените данъчни декларации са достъпни на електронния портал на Националната агенция за приходите.

Над 75% от декларациите съдържат само две приложения – трудов доход и хонорари, които вече са предварително попълнени, така че могат да бъдат прегледани и потвърдени, поясни пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

По думите му „повечето хора няма да имат затруднения да прегледат и потвърдят тези данни“.

При новия момент в тазгодишните декларации, касаещ продажбите в интернет, трябва да се направи преценка дали става дума за търговия или за продажба на лични вещи. Критерият – ако човек види данни за наложен платеж, трябва да прецени дали е продал лични вещи – мобилен телефон, телевизор, фотоапарат или колело например.

„Тогава тези данни могат да бъдат премахнати с натискането на един бутон. Трием ги, когато продаваме личните си вещи. Ако обаче търгуваме, се занимаваме с това системно, по занятие, с цел купуваме, за да препродаваме, тогава отнасяме тези данни в съответното приложение на данъчната декларация и плащаме данък“, обяснява Бъчваров.

Друг нов момент в данъчната кампания тази година са данните за продажби на автомобили, които са били собственост на декларатора по-малко от година. НАП разполага с такава информация от Пътната полиция, затова и данните са налични в декларациите. Важно уточнение тук е, че данък се дължи в случаите, когато продажна цена е по-голяма от покупната.

Всяка предварително попълнена информация в данъчните декларации може да бъде коригирана – да бъде изтрита, да се допълва, уточни Росен Бъчваров.

Мнозинството от анкетираните граждани – над 90%, одобряват предварително попълнените данъчни декларации, допълни говорителят на НАП. Миналата година над 90 на сто от декларациите на физическите лица са били подадени по интернет.

Издаването на ПИК за електронен достъп до услугите на приходната агенция е безплатно, припомни Бъчваров.

Относно подкрепата на бизнеса с оборотен капитал като антикризисна мярка, която бе възложена за изпълнение на агенцията, Росен Бъчваров посочи, че това е непривична роля на НАП, но в момента „нещата се движат доста интензивно“. Към момента отказите се движат в диапазона между 7 и 8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X