АДФИ: Частният хазарт е плащал значително по-малко такси от тотото за едни и същи игри

OFFNews 22 януари 2020 в 17:46 4795 2

Георги Начев

В периода 2014 - 2019 г. за една и съща хазартна игра „Моментна лотария“ държавното тото и частните хазартни оператори са плащали формирани по различен начин държавни такси, обяви директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев.

По-рано днес стана ясно, че и прокуратурата, и АДФИ проверяват Държавната комисия по хазарта.

Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция обхваща работата на комисията по хазарта от 01.01.2014 г. до 31.12.2019 г. и е по разпореждане на министъра на финансите.

За посочения период приходите от такси са повече от 500 млн. лева, съобщи Георги Начев.

Видно от Закона за хазарта, държавната такса за моментна лотария следва да бъде в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра. От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, е държавното предприятие „Български Спортен Тотализатор“ – констатират от АДФИ.

Установява се фактически, че за една и съща хазартна игра „Моментна лотария“ се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Останалите лицензирани оператори [за разлика от държавното тото] за същата хазартна игра заплащат държавна такса в размер на 20 на сто върху стойността на събраните такси и комисионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила, твърдят от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Размерът на несъбраните средства за отделните организатори на хазартни игри само от играта „Моментна лотария“ е повече от 210 млн. лв., подчерта Георги Начев.

Финансовите инспектори са поискали от Комисията по хазарта справки по месеци за броя и стойността на направените залози за всяка игра.

От Комисията по хазарта са дали информация за приходите за държавата само от хазартната игра „Моментна лотария“. 

Отговорът на "ЕВРОБЕТ" ООД

„Евробет“ ООД, „Национална лотария“ АД и БАРХИ излязоха с прессъобщение след брифинга на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция. В прессъобщението се казва:

"Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси.

За проверявания период от 2014 г. до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.

В допълнение директорът призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор.

Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

22.01 2020 в 22:18

За тази мъдрост обаче няма място в афиша на Комеди Балканезе Бянкянезе. Най-вече заради "стойността на събраните такси и комисионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила"..
НО!!!
ДХК е към МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ??
Кой ли му беше принципала?

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

22.01 2020 в 22:16

Правилното заглавие е "ДЪРЖАВАТА позволи на частните лотарии да си приберат 210 милиона"..
Досущ както НАП опрости над 2 МИЛИАРДА вземания. Дето не могла да събере.. ДЪРЖАВНАТА НАП!!!
Останалото е приказката за лудия и зелника..Щото челния опит казва това:
Още през 1935г. Федералният Апелативен Съд на САЩ (Съдия Лърнид Хенд /1872-1961/) по делото Хелверинг срещу Грегъри постановява:
"ВСЕКИ Е В ПЪЛНОТО СИ ПРАВО ДА УРЕЖДА СВОИТЕ ФИНАНСОВИ ДЕЛА ТАКА, ЧЕ ДА ПЛАЩА ВЪЗМОЖНО НАЙ-НИСКИ ДАНЪЦИ;
НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ИЗБИРА НАЙ-ИЗГОДНИЯ ЗА МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ МОДЕЛ НА БИЗНЕС;
ПЛАЩАНЕТО НА ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ НЕ Е ПАТРИОТИЧЕН ДЪЛГ"