33-годишна българка е носител на френската награда за най-добър млад икономист за 2019 г.

Последна промяна на 16 май 2019 в 19:11 5635 0

Снимка Le Monde

33-годишната българка Стефани Станчева стана носител на престижна френска награда. Тя е определена за най-добър млад икономист за 2019 г. 

Стефани Станчева е преподавател по икономика в Университета Харвард в САЩ. Тя е и научен сътрудник в Националното бюро за икономически изследвания, изследовател в Центъра за изследване на икономическата политика и член на Съвета за икономически анализи във Франция. Дипломира се в Кеймбридж, Екол политекник (Парижката политехника), Националното училище по статистика и икономическа администрация, Парижката икономическа школа и има докторска степен от Масачузетския технологичен институт (MIT). 

Нейната работа е фокусирана върху дългосрочните последици от данъчната политика по отношение на иновациите, предприемачеството, социалната и професионалната мобилност.

Стефани Станчева се опитва да намери „оптималното данъчно облагане“ - данъчно облагане, което увеличава максимално ползите за обществото: публичните инвестиции в инфраструктурата и обществените услуги, справедливото преразпределение на доходите - и минимизира разходите за стопанските субекти и следователно негативното влияние върху поведението на физическите лица и компаниите, като укриване на данъци и нежелание за внедряване на иновациите.

Снимка: Le Monde

Още от създаването си Наградата за най-добър млад икономист, присъждана от Льо Монд и Кръга на икономистите, има за цел да отличи не само успешната научна продукция на френските икономисти до 41 години, но и приноса им в публичния дебат за икономическата политика и взимането на решения в частния сектор.

Тази година за присъждането на Наградата за най-добър млад икономист журито е получило 49 кандидатури, повече от 2018 г. (48) и 2016 г. (45). От кандидатите десет са от чужбина, а 39 са преподаватели или учени от Франция.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !