20% от работещите без договор са в хотелиерството и ресторантьорството

OFFNews 10 юли 2023 в 12:25 721 1

През лятото ГИТ традиционно засилва проверките си по Черноморието.

Снимка БГНЕС

През лятото ГИТ традиционно засилва проверките си по Черноморието.

Почти 20% от всички установени случаи на работа без трудови договори са в хотелиерството и ресторантьорството, установява Главна инспекция по труда, която засили проверките си през туристическия сезон в сезонните обекти по Черноморието и включи в тях дирекциите в Бургас, Варна и Добрич.

За първите 6 месеца на годината в ресторантьорството и хотелиерството са извършени 3052 проверки, при които са установени 15 905 нарушения. Свързаните с осигуряване на здраве и безопасност при работа са 6438 бр. По осъществяване на трудовите правоотношения броят им е 9344, от които 1941 бр. са по заплащането на труда, а 1566 бр. са по работното време. Установени са 353 лица да полагат труд без сключен трудов договор, което е близо 20% от всички 1775 установени случая, информират от ГИТ.

Инспекцията по труда напомня на работодателите, че с удължения период на временна закрила остава задължението им да информират Агенцията за действителното започване на работа на наетите украински граждани, като граждани от трети държави, съгласно чл. 10 ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност https://www.gli.government.bg/bg/node/12354

От март 2023 г. уведомленията за действително започване на работа на лица от трета държава могат да бъдат подавани и през секция „Електронно подаване на информация“ в Е-ПОРТАЛА на Инспекцията (https://public.gli.government.bg/git_public).

Допълнителна информация за уведомленията е публикувана на адрес https://www.gli.government.bg/bg/node/12422

Инспекцията по труда използва повода да напомни, че писменият трудов договор защитава в най-пълна степен правата на работниците и служителите. Липсата на такъв, както и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време при работа на пълен работен ден или върху по-нисък осигурителен доход от реално получавания, ограничава правата им на социална закрила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4036

1

lans link

10.07 2023 в 17:58

Не думай, направо не е за вярване... То сключването на договор с работещите да не е като прибирането на ДДС
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки